ČETIRI DANA PRIMIRJA: Izrael i Hamas razmijenili prve taoce i zarobljenike

Na snazi je četverodnevno humanitarno primirje između Izraela i Hamasa.

Izvor: Media servis

Jučer je krenula provedba jednog od dogovora iz tog sporazuma – puštanje talaca i zarobljenika s obje strane. Hamas je oslobodio 13 Izraelaca u zamjenu 39 Palestinaca. Neovisno o sporazumu Hamas je pustio i 10 tajlandskih državljana te jednog Filipinca. Proces puštanja talaca i zarobljenika trebao bi se ponavljati tijekom naredna tri dana.

Ujedinjeni narodi jučer su poslali najveću količinu humanitarne pomoći u Pojas Gaze od početka sukoba. Tamo je stiglo 137 kamiona, no međunarodne organizacije upozoravaju da to nije dostatno za razmjere humanitarne katastrofe.

Brojni izraelski političari nisu zadovoljni pauzom u razaranju Gaze i Hamasa pa je na tome tragu i poruka palestinskom stanovništvu glasnogovornika izraelske vojske:

“Rat još nije završio. Humanitarno primirje je privremeno. Sjeverni pojas Gaze je opasna ratna zona i zabranjeno je kretanje prema sjeveru. Zbog vaše sigurnosti, ostanite u humanitarnoj zoni na jugu. Moguće je samo kretati se sa sjevera Pojasa na jug putem Salah al-Din ceste. Kretanje stanovnika s juga Gaze prema sjeveru nije dopušteno i opasno je. Smatrajte se upozorenima.”

​Najavimo i kako će Incijativa za slobodnu Palestinu održati novo mirno okupljanje s početkom u 11 sati na Kvaternikovom trgu u Zagrebu pod nazivom: ”Ne u naše ime – mir i sloboda Palestini”. Povod za njihovo drugo okupljanje neprihvatljivo glasanje Hrvatske protiv UN-ove rezolucije o prekidu vatre i neprekidni genocid kojeg izraelski režim provodi u Gazi, naveli su iz Inicijative. Ujedno će pozvati Vladu i ostale vlade zemalja članica Europske unije da učine sve kako bi zaustavili daljnje krvoproliće, uspostavili mir i osigurali reparaciju štete nezamislivih razmjera.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!