ČESTITKE UZ DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE: Evo što kažu Plenković i Jandroković

Dan antifašističke borbe čestitali su predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. 

Odajemo priznanje hrvatskim antifašistima koji su se hrabro suprotstavili nacizmu i fašizmu te Hrvatskoj osigurali mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata. Svima čestitam Dan antifašističke borbe!, objavio je u tvittu premijer Andrej Plenković. U čestitki Gordana Jandrokovića stoji:

“Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan antifašističke borbe uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Na današnji dan prisjećamo se 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Antifašistički pokret odredio je budućnost Europe, a svojim doprinosom borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu Hrvatska je dala svoj obol novijoj europskoj povijesti. Vrijednosti antifašizma ugrađene su u izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava, kao i u Deklaraciji o antifašizmu koju je Hrvatski sabor donio 2005. godine na 60. obljetnicu pobjede nad fašizmom.

U vremenu u kojem se Europa i cijeli svijet suočavaju s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, najvećeg vojnog sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata, postajemo svjesniji važnosti očuvanja mira, demokracije i slobode.

Hrvatski narod koji pamti borbu za svoju slobodu u Domovinskom ratu privržen je europskim vrijednostima vladavine prava, solidarnosti, tolerancije i poštovanja ljudskog dostojanstva. Zadaća svih nas je da svojim djelovanjem pokažemo dosljednost u odbacivanju svakog oblika ekstremizma i totalitarizma te iskažemo opredijeljenost demokraciji, međusobnom poštovanju i uvažavanju različitosti.“​.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!