ČEKA SE SEDAM GODINA: Ništa od preseljenja svinja i krava iz Zagreba – Bandić produljio rok

Gradonačelnik Milan Bandić, davno je obećao kako će se maknuti svinje, koje ljudi drže na samo osam kilometara od glavnog zagrebačkog trga, a sada je opet sve odgodio.

Na Jakuševcu svinje i krave ostaju još najmanje četiri mjeseca, iako je gotovo tisuću stanovnika potpisalo peticiju jer ne žele farme blizu svojih stanova. Vijest je to koja je Dioru Marjanović i te kako razljutila: ”Bilo bi lijepo da nema smrada od svih ovih silnih svinja koje ovdje postoje i kvare nam kvalitetu života. Ne može se veš normalno sušiti, ne mogu se djeca normalno igrati. Taj smrad je stvarno odvratan”, rekla je za Vijesti.hr.

Grad nudi farmerima poticaje za preseljenje. Oni kažu da to i nije baš jednostavno jer su uvjeti složeni. Ističu i da su njihove životinje ovdje bile prije nego što su niknule zgrade.

”Neću se preseliti, mi imamo opciju zatvaranja i sad smo u pregovorima s Gradom i ovaj put imam osjećaj da će nešto od toga biti. Kao što se oni osjećaju degradirani, tako se i mi osjećamo”, kaže Dubravka Bedeković, uzgajivačica svinja s Jakuševca.

Odluka o preseljenju životinja donesena je još 2012., ali ju Bandić stalno produljuje. ”Sada je posljednji rok koji je gradonačelnik produljio do kraja godine, što je Bandić napravio bez suglasnosti gradske četvrti i Mjesnog odbora Jakuševac”, podsjeća SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić.

Bandić kaže da će odluku i dalje produljivati: ”Dok god s tim ljudima ne postignemo kompromis i rješenje da premjestimo te životinje, njih je pet do šest, produživat ćemo rok”.

A nezadovoljstvo stanovnika ostaje. Na Jakuševcu ima desetak farmi, a neke od njih imaju i do stotinu svinja i krava. Njihovo preseljenje nije jednostavno, ali problem je to koji traje sedam godina.