ČEKA ODLUKU USTAVNOG SUDA: Stjepan Mesić ne iseljava iz ureda – sve osporava ustavnom tužbom

Stjepan Mesić

Izmjenama Zakona o pravima bivših predsjednika Stjepan Mesić je prije četiri mjeseca izgubio pravo na ured. Međutim, ustavnom tužbom osporava valjanost zakonskih izmjena, a poziv Državnoga ureda za upravljanje državnom imovinom o primopredaji ureda, tvrdi, još nije zaprimio.

Stjepan Mesić, bivši predsjednik tako se i dalje koristi uredom u Grškovićevoj ulici u Zagrebu, a Ustavni je sud je o tome održao i prvu raspravu.

Konačnu odluku o tome je li zakon kojim se Mesića želi iseliti protuustavan donijet će 13 sudaca Ustavnog suda.

Budući su dobili i Vladino mišljenje o izmjenama zakona, sada imaju sve dokumente, pa se odluka može očekivati brzo.

Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, rekao je za HRT kako je bivši predsjednik naveo svoje razloge zašto je zakon protuustavan, Vlada je dala svoje mišljenje zašto smatra da nije protuustavan, a Ustavni sud treba donijeti odluku.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom Mesiću je prije tjedan dana poslao i službeni zahtjev za primopredaju zgrade u Grškovićevoj, a Tomislav Boban, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, o tome kaže: “Očekivali smo da će bivši predsjednik Mesić sam napustiti zgradu, međutim zbog te tužbe, pretpostavljam da je odbio iseliti se do našeg dopisa, a odgovor na dopis još nismo dobili.”

S druge pak strane Mesić kaže kako dopis nije primio. Ističe također kako će mu biti mjerodavna isključivo odluka Ustavnog suda.

Ako na kraju izgubi ured, Mesić će i dalje imati pravo na osobnu zaštitu na koju ima pravo odlukom MUP-a.