CEH UGOSTITELJA HOK-A: Tražimo produljenje roka za nadoknadu dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova

Dio ugostitelja kojima je u potpunosti zabranjen rad nije u mogućnosti ostvariti ni minimalan prihod iz kojega bi pokrili makar dio navedenih fiksnih troškova i na taj način stekli pravo na korištenje mjere čime su dovedeni u neravnopravan položaj s ostalim poduzetnicima

Iako se od 15. veljače najavljuje djelomično popuštanje mjera, u Hrvatskoj obrtničkoj komori na to gledamo kao ispravljanje nelogičnosti koje su nastale s Odlukom stožera koja je stupila na snagu 27. studenoga 2020. godine. Tijekom tog razdoblja i u direktnoj komunikaciji s nadležnim institucijama i preko medija apelirali smo na izjednačavanje rada caffe barova i restorana tj. da na jednak način mogu pružati uslugu ”za van”, uz zadržavanje prava na korištenje mjere refundacije fiksnih troškova i očuvanja radnih mjesta.

Stoga, smatramo da je krajnji trenutak da se jasno definiraju kratkoročne, ali i dugoročne mjere u cilju očuvanja ugostiteljske djelatnosti i njenog dugoročnog oporavka.

Podsjećamo da je 15. veljače 2020. godine zadnji rok za dostavu zahtjeva za nadoknadu fiksnih troškova (za mjesec prosinac). Budući da je velikom dijelu naših članova u potpunosti zabranjen rad (primjerice caffe barovi) oni u ovom trenu nisu u mogućnosti ostvariti ni minimalan prihod iz kojega bi pokrili makar dio navedenih fiksnih troškova i na taj način stekli pravo na korištenje mjere. Time su dovedeni u neravnopravan položaj s ostalim poduzetnicima, pogotovo ako uzmemo u obzir da dio ugostitelja ipak može, i u okolnostima zabrane, raditi dostavu hrane i pića te iz toga dijelom pokriti troškove za prosinac i koristiti mjeru.

Stoga, u skladu s objavljenom Uputom za nadoknadu dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova u sklopu mjere za siječanj, molimo da se hitno omogući svima da troškove koji se odnose na prosinac mogu podnijeti do 15. ožujka, a ne kako je bilo do 15. veljače godine.

Nadalje, obrtnicima suočenima s ogromnom nelikvidnošću, ovih dana situacija se još dodatno otežava pokretanjem ovrha, što će za veliki broj obrtnika kao rezultat imati konačno gašenje i prestanak rada. Potrošene su i sve zalihe jer razdoblje zabrane poslovanja traje već više od dva mjeseca, a posebne okolnosti s izrazito smanjenim primicima gotovo godinu dana. Predlažemo stoga da svima onima koji zbog zabrane obavljanja djelatnosti uopće ne posluju i onima koji imaju veliko smanjenje prihoda ukinuti akontacije poreza za 2021. godinu te poduzeti mjere da se smanje ovrhe privremenom obustavom postupaka.

Komentiraj