ČEFERIN O PRITVORENIM NAVIJAČIMA: To su kriminalci koji su se organizirali, Dinamo nije znao

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin dao je veliki intervju za N1 Sloveniju i među ostalim dotaknuo se i kvalifikacija za Ligu prvaka koje je obilježila smrt navijača AEK-a u obračunu s navijačima Dinama.

Zbog toga su Grci tražili izbacivanje Dinama iz europskih natjecanja, a završilo je zabranom navijača Dinama na gostovanjima.

“Tako je odlučila naša Komisija za sigurnost i ja se slažem s tim. Dinamo Zagreb kao klub uopće nije bio uključen u stegovni postupak. Odluku smo donijeli na temelju nalaza sigurnosnih službi. U konkretnom slučaju tragičnog događaja, Dinamo kao klub nije ni znao da je ova skupina navijača otputovala u Atenu. To su kriminalci koji su se organizirali, otišli u Atenu dva dana prije utakmice i napravili to što su napravili. Bi li doista bilo ispravno kazniti klub i 99,9 posto nevinih navijača zbog nekoliko idiota koji su sada u zatvoru? Kako je klub mogao znati da su neki huligani i kriminalci u 2 sata ujutro sjeli u unajmljeni kombi i krenuli prema Grčkoj? Kao kad bi grupa Slovenaca napravila nešto slično i onda tražila ostavku premijera i predsjednika države”, rekao je Čeferin.

Smatra da mogu biti puno učinkovitiji u suradnji s državnom policijom. “Nakon događaja u Grčkoj hrvatska policija postupila je vrlo profesionalno, kao i crnogorska i albanska. Stalno su pratili što se događa i obavještavali grčke kolege. Strašno je da se nešto strašno mora dogoditi da se svi zajedno probudimo. Ali mislim da je ključno to što imamo pomoć države u poduzimanju mjera. Ako nam države ne pomognu, nema nam druge nego kazniti reprezentacije”, tvrdi.

Kaže da navijačke skupine imaju moć. “Budući da ih ima toliko, imaju i političku moć. Mogu utjecati na ishod izbora, mogu sudjelovati u prosvjedima… Kao što je rečeno, kada se poduzimaju akcije povezujemo se sa državama. Ako jedna od država ne bude mogla adekvatno reagirati, ako zaštita navijačkih skupina bude prejaka, bit ćemo prisiljeni isprazniti stadion. A to se uskoro može dogoditi nekim klubovima i reprezentacijama. I u ovom slučaju, preostalih 99 posto navijača morat će razmisliti smatraju li prihvatljivim da su u konačnici uskraćeni za gledanje utakmice. Računam da će pritisak javnog mnijenja na politiku biti dovoljno velik da će se zbog toga nešto promijeniti. Većina ljudi nisu rasisti, nacisti i huligani. Ovi su samo najglasniji. U društvu su negativci uvijek najglasniji”, napomenuo je Čeferin za N1 Sloveniju.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!