ČEDEO PRODANOVIĆ: Ivo Sanader bi mogao na slobodu kroz dvije godine

Naš poznati odvjetnik Čedo Prodanović gostovao je u RTL Direktu i među ostalim govorio i o oslobađajućoj presudi Ivi Sanaderu i Aferi Hypo.

“Mi nismo nezadovoljni, ali nakon svih ovih postupaka koji su protiv njega vođeni, a ne slažemo se s većinom ishoda tih postupaka jer su većinom negativni, ovo je jedan postupak koji je završio kako je po nama trebao biti. To smo od početka tvrdili. Sad je sud u trećem navratu prihvatio stav Ustavnog suda s početka da nema kaznenog djela ratnog profiterstva. Moram još i dodati, postoje ironični komentari da nije dovoljno uzeo da bi bio ratni profiter. Nije se utvrđivalo, a kamoli utvrdilo da je Ivo Sanader uzeo bilo kakav novac u ovom postupku. Nego je sud eliminirao taj dio dokazivanja jer nema osnovnih pretpostavki da se sudi, jer je zastara, ako nije ratno profiterstvo. Kako se utvrdilo da nema elemenata ratnog profiterstva, nije se dalje išlo u dokazivanje”, rekao jen Prodanović za RTL Direkt.

Na pitanje nije li ironično da nitko u Hrvatskoj nije osuđen za ratno profiterstvo, odvjetnik Prodanović odgovara:

“Konkurencija je bila dosta velika. Pogotovo iza ovih prvih ratnih događaja. Sjetite se Tuđmanove doktrine o 200 elitnih porodica koje nisu postale elitne i nositelji razvoja Hrvatske na temelju osobnih dohodaka koji su dobivale. Očito da u jednom času nije postojala politička volja da se goni ratne profitere, a u ovom konkretnom je postojala. Odnosno, to je bio jedini modus da se premosti problem zastare.”

Na pitanje je li Ivo Sanader zadovoljan presudom, odgovara:

“Naravno da je zadovoljan. To je jedna Pirova pobjeda jer s drugim predmetima nismo baš zadovoljni”

Njegov izlazak na slobodu, kazao je Prodanović, stvar je procjene.

“To je sad stvar procjene i tumačenja propisa. Po stavu obrane po zakonu iz ’97. njegove kazne u zbroju ne bi trebale prijeći 15 godina. S obzirom na to da je u zatvoru 8 godina i jedan mjesec, a zakonski uvjeti za traženje uvjetnog otpusta su pola kazne- već sad bi mogli tražiti uvjetni otpust- odnosno ne možemo jer nije dovršen zadnji predmet. To je nerealno, ali postoje europski standardi da se nakon dvije trećine, gotovo po nekom automatizmu usvaja zahtjev za uvjetni otpust. Prema tome, kroz dvije godine bi mogao izaći ako će naš pravni stav i stav suda biti jednaki”.