ČAVAJDI ODOBREN POBAČAJ: Komisija poništila odluke četiri velike zagrebačke bolnice

Kako doznaje N1, drugostupanjska komisija je dala pozitivno mišljenje, a o tome se očituje ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar Beroš potvrdio je da je drugostupanjsko tijelo poništilo odluku sve četiri velike zagrebačke bolnice.

“Nakon što je informaciju dobila odvjetnica gđe Mirele Čavajde o odluci drugostupanjske komisije o situaciji zahtjeva prekida trudnoće. Magnet mozga pokazao je nove značajno promijenjene okolnosti o kojem neću u detalje. Na osnovu toga je komisija procijenila da su ispunjeni medicinski i zakonski preduvjeti za prekid trudnoće”, rekao je Beroš, kako javlja N1.

“Komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka, suca i zdravstenog radnika, ocijenila je da je stanje jako teško i odobrila prekid trudnoće. Zakon ne regulira daljnje postupanje. Sugeriram da se gospođa obrati u neku od zagrebačkih kliničkih bolnica, da se dogovori sa stručnjacima o načinu provođenja prekida trudnoće”, dodao je:

“Želim garantirati da će se napraviti ono što je za gospođu najsigurnije i što je optimalno i u skladu s njenim zahtjevima. Ako se odluči na zahvat koji se ne provodi u Hrvatskoj, bit će omogućeno liječenje u inozemstvu. S obzirom na pozitivan pravni lijek ostvareni su svi pravni preduvjeti za plaćanje te procedure u inozemstvu. Već sutra može na razgovor o opcijama.

Kontrolno snimanje s odmakom ukazalo je na to o čemu se radi što nije moglo biti utvrđeno na prvom pregledu magnetske rezonance kao ni UZV-om. Dodatna obrada ukazala je na relno stanje stvari iako smo se svi nadali da to neće biti tako. Mislim da bi imala priliku i da nije izašla u medije.”

Kazao je da je samo djelomično vidio nalaz inspekcije u bolnicama. “Kad dobijem kompletno izvješće, očitovat ću se. Bilo bi nevjerojatno od bilo koga, pogotovo liječnika i ministra, o ovakvim situacijama kad je riječ o životu i smrti baratati nečim što nije istina. Budući da me prozivaju da lažem, odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze o psihološkoj pomoći i da je nakon toga stanje poboljšano i dobio sam pisani nalaz prvog magneta u kojem se hidrocefalus ne opisuje.”

“Trenutno se feticid u Hrvatskoj ne radi. Ali nekoliko je opcija i ona će odabrati onu koja joj odgovara. Vidjet ćemo onda je li to moguće obaviti u Hrvatskoj. Prekid trudnoće je dozvoljen, sad treba odabrati način.”

O zapošljavanju stručnjaka rekao je: “Zdravstvena administracija se ne bi trebala miješati u stručna pitanja. Očekujem da struka prepozna nove elemente i da ih implementira u Hrvatskoj. Nakon ovog vjerujem da ću osobno na tome inzistirati.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!