CAPAK SA ZNANSTVENOG SAVJETA: Proširenje COVID potvrda je izgledno

Sastao se Znanstveni savjet Vlade. Premda se spekuliralo da će glavna tema biti proširenje obveznih COVID potvrda, epidemiolog Krunoslav Capak rekao je da ne postoji konkretan plan, ali da je proširenje izvjesno.

Izvor: Media servis

“Ako pogledamo ostale europske zemlje vidimo da se COVID potvrde koriste i za ulazak u restorane i kulturne institucije.‘‘ objasnio je Capak.

‘‘To je vrsta pritiska na necijepljene da ostvare tu prednost u odnosu na ostale. Mi nemamo nikakav plan, ali je izvjesno da ćemo o tome uskoro razgovarati. Rekao bih da je uvođenje COVID potvrda u zdravstvo i socijalnu skrb uspjelo, više nemamo nikakvih problema oko toga i rekao bih da će uskoro početi razgovor o njihovom eventualnom proširenju.‘‘

Ministar zdravstva Vili Beroš nazvao je COVID potvrde dokazom zdravstvene sigurnosti. Ipak, na pitanje kako nakon uvođenja obveznih COVID potvrda i dalje dolazi do proboja virusa u zdravstvo i trebaju li se redovito testirati i cijepljeni djelatnici, ministar odgovara:

‘‘Imamo jednu mjeru koja nije optimalna. Takve nema. Nema najbolje mjere, nema apsolutne sigurnost, ali u datom trenutku je najbolja.‘‘

Glavna tema sastanka s članovima Znanstvenog savjeta, među kojima su Alemka Markotić, Dragan Primorac, Miroslav Radman, Igor Rudan i Gordan Lauc, bila je primjena treće doze cjepiva.

‘‘Svi članovi su suglasni sa stavovima koje je iznio HZJZ o trećoj dozi, a to je da se ona apsolutno primjenjuje kod imunokompromitiranih, zatim kod zdravstvenih djelatnika i djelatnika u socijali” izvijestio je Beroš.

Ministar je otkrio da će i sam primiti booster dozu, ali da se ovoga puta neće odlučiti za AstraZenecu.

‘‘Stav struke je da se docjepljivanje vrši mRNA cjepivom. Za mene nema dileme, cijepiti ću se treći put i to će biti Pfizer ili neko mRNA cjepivo. To je ta kombinacija koja će vrlo vjerojatno polučiti najbolji odgovor. Naravno sve ovo treba i znanstvenu potvrdu, ali za to treba i vremena.‘‘

Svima koji prime treću dozu trajanje COVID potvrda automatski će se produljiti za godinu dana.

Statistički podaci govore o 55 posto cijepljenog odraslog stanovništva Hrvatske. Dnevne brojke pokazuju 1741 novi slučaj zaraze koronavirusom, što znači porast od čak 70 posto u odnosu na prethodna dva utorka. Preminula je 21 osoba. Hoće li nam porast broja novozaraženih donijeti i nove mjere, pitalo se Capaka.

‘‘Mi smatramo da je ovaj balansirani pristup s balansiranim mjerama najbolji pristup. Još je rano govoriti o tome imamo li ozbiljan rast koji bi zahtijevao dodatne mjere, ali kroz neko vrijeme ćemo to razmotriti i vidjeti jesu li potrebne.‘‘ zaključio je epidemiolog.