CAPAK O TROVANJU: Slučajevi su blage naravi, ima puno čudnih informacija, oglasila se i Coca-Cola

Nakon izoliranog slučaja u Rijeci, sve više osoba javlja se zbog sumnje na trovanje nakon konzumacije gaziranih pića.

Izvor: Media servis

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak:

“Srećom, gotovo svi ti slučajevi su blage naravi. U svega 4 slučaja se do jučer navečer utvrdilo neko oštećenje sluznice koje bi moglo odgovarati oštećenju uzrokovanim nekim sredstvom, a samo je jedna osoba hospitalizirana i to je ova u Rijeci. Sve ostalo su blagi slučajevi.”

DORH i policija poduzimaju sve mjere, a Državni inspektorat prikupio je uzorke s mjesta konzumiranja pića i dostavio ih HZJZ-u:

“Ti uzorci ne pokazuju nikakva odstupanja od normalnih vrijednosti i u njima se sigurno ne nalazi ništa što bi moglo uzrokovati ovakve ozljede. Analize se nastavljaju, a ključni odgovor ćemo dobiti nakon što Centar za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić izvrši analizu uzoraka koji su uzeti direktno na licu mjesta i koji su popijeni od ozlijeđenih osoba.”

S obzirom da još nije jasno je li problem nastao u punionici ili distribuciji, postavlja se pitanje je li moguće da je za sve krivo čišćenje ambalaže?

“U čišćenju boca se koriste neka sredstva koja mogu dovesti do ovoga, ali u RH imamo sustav osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane koji se bazira na odgovornosti proizvođača i njegovom sustavu kontrole i samokontrole i nadzoru sanitarne inspekcije i ovlaštenih laboratorija. Takve situacije se mogu dogoditi, ali ja to u ovom slučaju ne mogu tvrditi.”

HZJZ je kontaktirao i susjedne zemlje, no nitko nije prijavio slične slučajeve. Ako je problem nastao u punionici, kako je moguće da je pogođena samo Hrvatska?

“Tu ima jako puno čudnih informacija i stvari koje su se dogodile. Ja se nadam da ćemo, čim budemo imali rezultate policijskih očevida i rezultate Centra za kriminalistička istraživanja – imati odgovore.”

Capak je za kraj zaključio da nije isključena ni opcija sabotaže.O svemu se ponovno oglasila i Coca-cola:

“Nakon analize Romerquelle Emotion Blueberry Pomengranate 330ml, serije roka trajnosti 31. ožujka 2024. Državni inspektorat Republike Hrvatske je potvrdio da je serija sigurna za konzumaciju. Naše interne analize i dalje ne pokazuju nepravilnosti u proizvodnji bilo kojeg od naših proizvoda. U vezi s jednom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomengranate 330ml povezanom sa slučajem, kriministalistička analiza je u tijeku. Bočice iz navedene serije se povlače s tržišta u interesu javnog zdravlja. Nastavljamo pružati punu podršku nadležnim institucijama u poduzimanju koraka za zaštitu javnog zdravlja. Svim pogođenim sugrađanima želimo brz i potpun oporavak”, objavila je Coca-Cola.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!