CAPAK NAJAVLJUJE KAZNE: Neposlušne pravne osobe dobit će po džepu od 20 do 70 tisuća kuna – razgovara se i o kaznama za građane

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je u u Dnevniku Nove TV gdje je najavio kako bi pravne osobe u Hrvatskoj od danas mogle dobiti i novčane kazne ako se ne pridržavaju odluka Nacionalnog stožera, a da se razgovara i o kažnjavanju fizičkih osoba.

“U donošenju mjera je sudjelovao i glavni državni inspektor Andrija Mikulić i upoznat je s kontrolom. Sutra nas čeka odluka gdje će inspektorat imati veliku ulogu jer će provoditi kontrolu. Sad postoji mogućnost kažnjavanja, ako to inspektor utvrdi, 20-70 tisuća kuna za pravnu osobu”, rekao je Capak za Novu TV te dodao kako još ne postoji odredba za kažnjavanje fizičkih osoba, ali u zakonu postoji mogućnost poveznice i o tome se sada razgovara.

Od danas je nošenje maski obavezno u zatvorenim prostorima, osim u teretanama. U komunikaciji su, kaže, s predstavnicima fitness industrije. “Za vrijeme vježbanja nije moguće nositi masku, ali za vrijeme boravka u prostorijama bi se moglo. Još nismo o tome razgovarali”, rekao je ravnatelj.

O tome kako će raditi ugostiteljski objekti u Zagrebu, Capak kaže da još nije stigao prijedlog zagrebačkog stožera, ali su razgovarali s ugostiteljima i “sutra će se donijeti odluka Nacionalnog stožera koja će vrijediti u svim županijama za radno vrijeme”.

Spomenuo je i javni prijevoz: “Gužva je, puno ljudi se vozi autobusima, zamolili smo lokalne stožere da pripreme češću frekvenciju buseva i ograničavanje broja ljudi, a ako bude potrebno Nacionalni stožer će propisati mjere”, kazao je Capak o predstojećem blagdanu Svih svetih.

Treba prorijediti i kioske s cvijećem i svijećama ispred groblja jer se i oko njih stvaraju gužve.