CAMERON IZAZVAO BRITANSKE MUSLIMANKE: Rekao da su „potčinjene“ – one ga zasule ljutim komentarima

david cameron

Nakon što je premijer Velike Britanije izjavio, a ‘Telegraph’ prenio, da su britanske muslimanke ‘tradicionalno sklone potčinjenosti’, uslijedili su mnogi komentari žena koje je prozvao.

Moglo se u tim komentarima na društvenim mrežama osjetiti pravi bijes muslimanki koje žive u Velikoj Britaniji. Camerona je svemu dodao i izjavu:

„Želimo izgraditi više integrirano i kohezivno društvo, društvo jedne nacije gdje svatko može iskoristiti maksimum svojih talenata.“

Mnoge muslimanske žene ne osjećaju se „potčinjene“, poput Ruwayd Mustafah, koja je uz fotografiju napisala:

„Pozdrav premijeru, ovo sam ja kada sam diplomirala kao tradicionalno potčinjena muslimanka.“

A Shelina Janmohamed je objavila: „Pogledajte! Ja na BBC Radio4 izražavam vlastito mišljenje! Sama! Na engleskom.“

Odnosilo se to i na izjavu Camerona da gotovo 200.000 britanskih muslimanki govore malo ili ne govore nikako engleski, te da pojedini muslimani imaju „zaostale stavove“ prema ženama.

Ipak, obećao je i izdvojiti 28 milijuna dolara za tečajeve engleskog jezika.

„Ne možete imati zemlju prilika ukoliko neki od stanovnika ne govore jezik te zemlje“, rekao je Cameron. „U mnogim slučajevima to nije njihova krivica, već ih je netko doveo u situaciju u kojoj se ohrabruju protiv integracije, da ne izlaze, da ne uče jezik, i to nije dovoljno dobro.“

I to je razljutilo britanske muslimanke, pa je dobio odgovor od Shaiste Aziz, koja je napisala kako je „tradicionalno potčinjena“ studentica medicine na Oxfordu, koja voli glazbu, knjige i znanost.“ (m. p.)