ČAK 9,5 SATI ZA GRLIĆA RADMANA: U raspravi o nepovjerenju teške riječi i uvrede

Devet i pol sati trajala je saborska rasprava o oporbenom prijedlogu da se ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu izglasa nepovjerenje.

Izvor: Media servis

Drugi je to put nakon nešto više od godinu dana. Prijedlog je upućen na inicijativu Kluba Mosta, a iza njega stoji 37 oporbenih zastupnika koji Grliću Radmanu zamjeraju što nije pravovaljano ispunio svoju imovinsku karticu, točnije nije upisao dividende od 2,1 milijuna eura koje je primio kao suvlasnik tvrtke Agroproteinka.

Ministar je, kao i svi dosad koje je oporba pokušala opozvati, stigao u pratnji premijera Andreja Plenkovića. U žestokoj raspravi koja je potrajala do sitnih noćnih sati, kao i obično, padale su teške riječi i optužbe.

‘‘Čovjek bi razumio da zaboravi upisati 100, 200, 500 ili 1000 eura prihoda, ali 2,1 milijun eura se ne može zaboraviti. To nije bilo slučajno. I na kraju Grlić Radman ima obraza reći da je jedini oštećeni u cijeloj priči on. Ako je netko oštećen to su onda hrvatski građani jer upravo ovakav ministar ovdi ovakvo ministarstvo‘‘, rekao je Marijan Pavliček.

‘‘Dva milijuna eura je ovaj gospodin izostavio iz svoje imovinske kartice nakon što je dobio jasnu uputu kako je popuniti. Postavlja se pitati je li ministar glup u što ne želim vjerovati ili je to učinio namjerno‘‘, rekao je Peđa Grbin.

U obranu ministra i premijera stao je Davor Ivo Stier iz redova HDZ-a. ‘‘Glasovati za smjenu šefa diplomacije značilo bi glasovati protiv prozapadne politike Hrvatske. I zato Klub HDZ-a odbacuje takve političke napade‘‘.

Oporba mu nije ostala dužna. Socijaldemokrat Domagoj Hajduković i MOST-ovac Marin Miletić:

‘‘Kolega Stier uvrijedio je i zastupnike i hrvatsku javnost. Ni Grlić Radman ni Andrej Plenković nisu i ne bi smjeli biti vanjska politika osim ako mislite izvoziti korupciju i nepotizam, tada to jesu‘‘, poručio je Hajduković.

‘‘I vi idete braniti ministra koji je lagao hrvatsku javnost, gledao ju u oči, rekao da nema ništa s tom tvrtkom, a onda se ispostavilo da nema ništa osim dobiti. Vi idete sudjelovati u obmani hrvatskoga naroda i braniti nešto što je neobranjivo‘‘, rekao je Miletić.

Padale su i teške optužbe na račun premijera. MOST-ov Nikola Grmoja:

“Jasno je ovdje da je Plenković taj koji sve organizira, sada više nije samo mecena, sada nije više samo pokrovitelj korupcije, on je sada onaj koji je organizator korupcije”.

“Naš doprinos Hrvatskoj je ogroman, vaš doprinos je nula. Moja iskustva o vama, nažalost, su takva da bi bilo bolje da o vama brinu neke druge institucije, a ne pravosudne. Pitajte gospodina Petrova koje”, odgovorio mu je Plenković.

Plenković je oporbi poručio da će inicijativu odbiti, a ministar Grlić Radman ostao je pri svome – riječ je o tehničkom propustu i nenamjernoj pogrešci.

“Nikome nisam dužan, nikome štetu nisam napravio i doista pogriješio sam što ove četiri godine nisam imao vremena učiniti to. A evo danas je, trebalo je vremena, ispunili smo imovinsku karticu”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!