ČAJ ZA DUGOVJEČNOST: Nećete vjerovati koje su sve dobrobiti crnog čaja

Čaj je već stoljećima omiljeni napitak u cijelom svijetu, ne samo zato što osvaja okusom nego i zato što su mnoge njegove vrste ljekovite. Kad je riječ o bogatstvu antioksidansa, uvijek se govori o zelenom čaju, no pitate se što je s drugim vrstama, poput crnog, koji je zapravo na tržištu i najprisutniji.

Crni se čaj, kao i zeleni i bijeli, dobiva iz biljke latinskog naziva Camellia sinensis, a poznat je po tome što od svih čajeva sadrži najviše kofeina (od 2 do 4 posto).

Stoga se često koristi i kao pomoć pri odvikavanju od kave. Budući da nastaje postupkom dulje fermentacije listića čaja, crni čaj, čak i nakon duljeg transporta, može bolje očuvati svoju kvalitetu nego što je to slučaj sa zelenim čajem, piše Alternativa za Vas.

Upravo zahvaljujući toj otpornosti crni je čaj osvojio široko tržište. Premda ga većina obično konzumira s mlijekom, najbolje je piti ga bez tog dodatka ako želite ostvariti maksimum njegovih dobrobiti.

Istraživanja o dobrobitima crnog čaja 

U istraživanju o dobrobitima čaja koje je trajalo šest godina sudjelovalo je čak pola milijuna ljudi.

Otkriveno je da se konzumacijom dvije ili više šalica crnog čaja na dan rizik od smrti uzrokovane bilo kojim oboljenjem kod odraslih se smanjuje za 9 do 13 posto. Također se pokazalo da ispijanje većih količina čaja smanjuje rizik od srčanih bolesti, ishemije i moždanog udara.

Kada je riječ o dobrobitima i ljekovitim svojstvima, studije su pokazale da crni čaj ne zaostaje puno za popularnim zelenim čajem.

Baš kao i zeleni, i crni čaj može se pohvaliti bogatstvom antioksidansa i flavonoida, što ga čini idealnim napitkom za dugovječnost i dobro zdravlje.

Konzumacijom crnog čaja možete smanjiti rizik od smrti uzrokovane srčanim ili moždanim udarom, no to je samo djelić njegovih dobrobiti.

Kako crni čaj može produljiti vaš život   

1. Smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Zahvaljujući bogatstvu flavonoida, crni čaj sprječava stvaranje plaka u arterijama, što znači da smanjuje rizik od ateroskleroze, osobito kod žena.

Ovaj napitak čuva krvne žile, a samim time smanjuje rizik i od srčanog i moždanog udara.

Crni čaj djeluje i tako da snižava krvni tlak, što je iznimno bitno za zdravlje srca i krvnih žila.

2. Može pomoći u prevenciji dijabetesa

Studije su pokazale da dugotrajna konzumacija crnog čaja snižava razine šećera u krvi pa samim time smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Osobe koje crni čaj piju tijekom duljeg vremenskog perioda imaju čak 70 posto manji rizik od naglog porasta šećera u krvi.

Foto: Freepik.com

3. Usporava rast stanica raka

Slobodni radikali mogu pretvoriti zdrave stanice u bolesne stanice i tako dovesti do pojave raka.

Upravo antioksidansi iz crnog čaja suzbijaju njihovo štetno djelovanje.

Budući da sadrži obilje antioksidansa, crni čaj može usporiti rast i razvoj stanica raka.

Jedan od tih moćnih sastojaka je i teaflavin, koji pomaže u uništenju abnormalnih stanica u organizmu.

4. Podiže razine energije

S obzirom na to da crni čaj sadrži više kofeina od ostalih čajeva, mnogi ga piju kako bi podigli razine energije, potaknuli metabolizam i održali budnost.

Dobro je konzumirati crni čaj i prije vježbanja jer će vas dodatno energizirati i povećati izdržljivost.

5. Pomaže probavi i gubitku kilograma

Crni čaj je niskokalorični napitak – jedna njegova šalica sadrži svega dvije kalorije! Usto djeluje kao probiotik te pomaže radu probavnog sustava.

Zahvaljujući probiotičkom djelovanju i prisutnosti zdravih flavonoida, ovaj napitak potiče zdrav gubitak kilograma.

6. Umiruje um i smanjuje lučenje hormona stresa

Istraživanja su pokazala da crni čaj, zahvaljujući prisutnosti aminokiseline L-teanina, ublažava štetne učinke stresa na ljudsko zdravlje te umiruje um.

Njegovom konzumacijom smanjuje se lučenje hormona stresa kortizola.

Svima onima koji prolaze teško i jako stresno životno razdoblje preporučuje se konzumacija tri ili više šalica crnog čaja na dan.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!