BUTKOVIĆ OŠTRO O ZVIJEZDI U RIJECI: To vrijeme ide kraju, a konačni će kraj biti na lokalnim izborima

Oleg Butković, HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture oštro je reagirao na postavljanje crvene zvijezde petokrake na riječki neboder u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

Zasmetala mu je umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića pod nazivom “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik”, koja je postavljena na neboderu u Rijeci.

Butković je na Twitteru napisao:

“Usprkos umjetničkim slobodama, ne podržavam ovakve kvazi umjetničke anakronizme koji simboliziraju kako i sam autor kaže, ‘spomenik jednom vremenu koje je iza nas’. To vrijeme ide kraju, a konačni kraj će se dogoditi na lokalnim izborima sljedeće godine!”

Valja podsjetiti kako je riječ o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku.

Instalacija je sastavni dio programa Izvrnuti džep – umjetničke intervencije u javnom prostoru u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca Doba moći. Doba moći programski je pravac Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture koji tematizira i istražuje povijesne mijene i aktualne manifestacije moći.

Komentiraj