BURNO U SABORU: Oporba traži Istražno povjerenstvo zbog Žalac i Petrica

Oporbi je prekipjelo, traže još jedno saborsko Istražno povjerenstvo. Ovoga puta zbog malverzacija s europskim novcem.

Izvor: Media servis

Riječ je o slučaju i uhićenju čelnika SAFU-a Petrica i bivše ministrice zadužene za EU fondove Gabrijele Žalac zbog afere Software.Predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

“Afera gospođe Žalac, koja je bila članica predsjedništva HDZ-a, afera gospodina Petrica, člana HDZ-a, koji su umjesto da vode stručan posao, vode poslao na način da osiguraju da Hrvatska može upotrijebiti što više sredstava iz fondova Europske unije u dobrobit građana, odlučili ta sredstva upotrijebiti za svoje privatne interese pokazuje da u Hrvatskoj imamo ozbiljan sistemski problem sa europskim fondovima. Zahtjev je predan, a zakonski rok za raspravu je 60 dana, dodao je Grbin koji kaže da po tom pitanju nema podjele na lijeve i desne veća samo na one koji su korumpirani i na one koji s protiv korupcije bore.

“Očito je da naša tijela kao što je DORH svoj posao ne rade dobro. Očito je da treba pomoć. Jedna pomoć je došla izvana iz EU iz OLAF-a, druga pomoć su hrvatski mediji koji uvelike odrađuju posao, ne samo policije nego i državnog odvjetništva, međutim, treća pomoć mora biti Hrvatski sabor koji će nadam se shvattiti da nam je ovakva istraga potrebna. Moramo utvrditi postoje li politički pritisci.”

Inicijativi su se pridružili i zastupnici zeleno – lijevog bloka. Sandra Benčić.

“U SAFU-u zaista radi jako puno sjajnih i vrijednih ljudi koji su ozbiljni stručnjaci za EU fondove, međutim, ono što nas zanima je da li su njihovi nadređeni nad njima vršili pritisak, sugerirali na koji način da predmete riješe ili ne riješe, kada da stavljaju korekcije, a kada ne”.

Ivana Posavec Krivec iz Kluba Socijaldemokrata.”Postoje opravdane i osnovane sumnje da se novcem iz europskih fondova u Hrvatskoj ne raspolože na transparentan način. To je ono što nas izuzetno brine, to je ono što je vrlo loša slika Republike Hrvatske u očima Europske unije, ali prvenstveno to činimo radi građana Republike Hrvatske.”

Tu je i MOST. Nikola Grmoja, koji je za sutra sazvao sjednicu Antikorupcijskog vijeća. Inače, sutra je na rasporedu u Saboru izvješće glavne državne odvjetnice.”Koja će bit zajednička s Odborom za pravosuđe i predložit ću odbacivanje izvješća, ali ponovit ću ovaj zahtjev, nadam se da će članovi vijeća to prihvatiti, a to je zaključak Vladi da uputi u Sabor odluku o razrješenju glavne državne odvjetnice.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!