BURNO U SABORU: Evo što su zastupnici rekli nakon stanke

sabor, novo

Saborsko jutro počelo je stankom nakon što je prisegnuo zastupnik Ante Pranić koji je zamijenio Mostovog Ivana Kovačića.

Piše: Adrian De Vrgna (Media servis)

Tomislav Panenić iz Mosta osvrnuo se na aferu dodjele paketa za najpotrebitije koji su podijeljeni u privatnom katoličkom vrtiću, a od kamera su da ne bi objasnile kako je to moguće pobjegle ministrica Murganić i njena pomoćnica Mađerić:

“I što nam kaže ministrica? Pobjegne. Dakle nemamo izjavu ni premijera, ni ministra Ćorića ni ministrice Murganić što ti paketi tamo rade, kome su oni dodijeljeni? Ako pogledate fond za pomoć najpotrebitijima jasni su kriteriji. Nemate što bježati. O tome se treba netko očitovati, ili netko nastradati, ali nešto se mora dogoditi”, rekao je Panenić. Željko Glasnović iz kluba Nezavisni za Hrvatsku, u svom istupu navalio je na zaštićene najmoprimce.

“Samo u Zagrebu imao 3.700 stanova gdje stanuju tzv. zaštićeni stanari koji su provalili u stanove ‘45. i te stanove ne vraćaju natrag”, kazao je Glasnović. Podsjetimo, riječ je o skupini ljudi koji su imali stanarska prava no ona su im oduzeta jer stanuju u privatnim stanovima. Stanarsko pravo bilo je temelj za otkup stanova u društvenom vlasništvu.

Predsjedavajući HDZ-ov Milijan Brkić upozorio je na razinu diskursa, a reagirao je SDP-ov Peđa Grbin:”U jednoj prilici ih je nazvao banditima, a danas je za sve zaštićene najmoprimce rekao da su provalili u stanove u kojima se nalaze. I vi i ja znamo da to nije istina. Zato ću vas zamoliti ako gospodin Glasnović nastavi na ovakav način govoriti o zaštićenim najmoprimcima da primijenite pravilo iz čl. 240 stavka 2. Poslovnika Hrvatskog sabora i da mu zbog vrijeđanja jedne skupine građana oduzmete riječ”, rekao je Grbin.

Branimir Bunjac iz Živog zida govorio je o deložacijama obitelji iz jedine nekretnine. Sve je počelo s ministrom Bošnjakovićem, a i sada je on ministar, kaže. “Mene svakoga dana i sada prije 15 minuta nazivaju obitelji koje spavaju na željezničkom kolodvoru, jer se njima zbog malenih dugova 10 ili 15 tisuća eura, oduzima imovina po 10-15 puta veća. potpuno se krši načelo razmjernosti koje je prihvaćeno u međunarodnom pravu u svim državama EU-a”, istaknuo je Bunjac.

Prozvao je Bunjac zastupnicu HDZ-a Perić da se smije. Upozorio ga je Brkić, a zbog povrede Poslovnika reagirala je Perić koja je rekla da ne dozvoljava prozivanje. Stjepan Kovač iz SDP-a govorio je o tome da sjever Hrvatske i Međimurje nisu prioritet Vlade, uništavaju se plodna tla i stanovništvu ugrožava zdravlje.

“Hrvatskom vlada otpadna mafija. Kako je moguće da zbrinjavanje otpadnog mulja dobije tvrtka koja ne posjeduje dozvole. Grad Zagreb je sklopio ugovor s tvrtkom koja tvrdi da može spaliti nešto što nije moguće. Kako je moguće da nitko nije proveo nadzor”, nizao je pitanja zastupnik.”Kako je moguće da se zagrebački mulj međimurskim poljoprivrednicima iskrcava na oranice bez njihova znanja. Tko je ta osoba, skupina ili tvrtka koja se bogati na ugrožavanju zdravlja Međimuraca. Dok se neki na smeću bogate i postaju milijunaši, građane Međimurja i Čakovca se njime truje”, kazao je Kovač.

Davor Vlaović iz HSS-a želio je upozoriti na privatizaciju HPB-a. Skupština je naprasno odgođena zbog pritiska malih dioničara, medija i zastupnika. Zašto se ide u privatizaciju jedine hrvatske banke, pita zastupnik:”Mi iz HSS-a tražimo da ova banka ostane u pretežito državnom vlasništvu i da ova banka postane servis građana RH državnih institucija”, izjavio je Vlaović.

HDZ-ov Branko Bačić osvrrnuo se na dio izlaganja Panenića koji je govorio i o privatizaciji HEP-a:”Bez zakona nema privatizacije HEP-a. O tome hoće li se ona krenuti ili neće se otvoriti moguća privatizacija, o toj temi može se jedino donošenjem odluke. Za sada koliko ja imam informacija, a imam prilično dobre informacije, nigdje niti na jednoj instituciji se o tome ne raspravlja”, kazao je Bačić.