BURNO NA SKUPŠTIN: HDZ-ov dvojac Herman i Filipović krenuli žestoko

Druga sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba i prva radna održava se na staroj adresi u Ćirilometodskoj, a bogat dnevni red prije aktualnog sata izazvao je burnu raspravu.

Izvor: Media servis

Nekad vladajući, a sada oporba HDZ i HSLS tražili su da se njihova točka o imenovanjima u NO i Upravu Holdinga s 13. mjesta prebai na prvu točku, što zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ne namjerava učiniti.

“Meni je drago kolega iz HDZ-a, posebno kolega Župan, predsjednik kluba HDZ-a, da traži da se raspravlja o tome kako se imenovalo, kako ste rekli, protivno zakonu. Ovo je vaš predsjednik kluba HDZ-a koji je bio član Nadzornog odbora tog isto Holdinga od 2016. godine i gledao kako se mimo zakona imenuje uprava. Sve ste to vi gledali u Holdingu. Ne samo to, nego očito i ova uhićenja i sve nepravilnosti koje su se događale u Holdingu i podružnicama kao što su Gradska groblja”, rekao je Tomašević.

Poručio je oporbi da je 13. zanimljiv broj i da su, za razliku od prošlih mandata, kao oporba dobili točku u prvom dijelu dnevnog reda.

Za vrijeme stanke javnosti se obratio HDZ-ov Mislav Herman: “Zastupnici su se zalagali za tezu da svatko za svoj posao treba biti adekvatno plaćen i ti su potezi populistički. Vladajući su postali oporbeni, a oporbeni vladajući. Mi nikakve druge razlike ne vidimo. Današnji zastupnici su glasovali protiv istog prijedlog kojeg danas daju po hitnom postupku.

Tražili smo da naša 13. točka koja se tiče imenovanja u Holdingu bude prva. Ovom točkom zadužujemo gradonačelnika da u roku od 30 dana imenuje nakon glasovanja u Skupštini članove Uprave i NO-a Holdinga. Koliko smo dobili dojam, taj naš prijedlog će biti odbijen pod obrazloženjem gradonačelnika da smo dobili točku na visokom mjestu. Ovo smatramo vrhuncem političkom licemjerja. Žao mi je obmanutih Zagrepčanki i Zagrepčana.”

Potom je riječ uzeo Davor Filipović: “Brojni sportaši nakon vrhunskih karijera pokušali su biti dobri u upravljačkim strukturama, a rijetki su uspjeli biti dobri kao na terenu. Tomašević je bio vrhunski aktivist, najbolji, no nakon više od mjesec dana pokazuje da je loš gradonačelnik. Nadam se da je to zasad, da će se ova praksa – kršenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa, afera javni bilježnik… Šalje poruku isključivosti, da želi odmaknuti temu da dobije manju pozornost medija. Očekivali smo da će gradonačelnik shvatiti da je pogriješio, da će omogućuiti raspravu.”