BURNO NA DUELU: Bernardić i Plenković koriste tešku artiljeriju

Davor Bernardić je na početko, odgovarajući na pitanje, rekao kako se dosad nije testirao, ali će učiniti nakon sučeljavanja jer je Andrej Plenković, kako kaže, visokorizičan.

Tako je započelo dosta oštro. Plenković je rekao kako se testirao četiri puta uključujući i danas te pokazao negativan nalaz.

“Za razliku od Bernardića, ja se ne grlim na predizbornim kampanjama”, rekao je Plenković i dodao da Bernardić može biti miran.

Plenković je ponovio kako njegov susret sa zaraženim Đokovićem nije bio rizičan.  Ustvrdio je i da su pobijedili koronu, Bernardić je ustvrdio da nema nikakve pobjede te je u Hrvatskoj zabilježen eksponencijalni rast. Optužio je premijera da su prerano popustili mjere te ugrozili živote građana, na što mu je Penković poručio kako je Hrvatska bila među prvima koja je pokrenula mehanizam “intenzivnog odgovora na koronu”.

“Zaštitili smo ustanove socijalne skrbi, korona je najviše života u Europa odnijela u domovima za starije. Nažalost, imali smo samo 107 umrlih, to je veliki uspjeh”, rekao je Plenković i dodao da su se mjere uvodile promišljeno te su se sada pojavila kontrolirana žarišta.

bernardić, ajpg

Građani nisu sigurni kada izlaze na birališta, rekao je Bernardić. “Otvorili ste noćne klubove, Slovenci su rekli da će razmotriti samoizolaciju za putnike iz Hrvatske. Otvorili ste granice s BiH. Zbog izbora i toga da vaši birači iz BiH mogu ući u Hrvatsku na izbore te ste ugrozili turističku sezonu. U Hrvatskoj se javlja novi val epidemije”, ustvrdio je Bernardić.

Bernardić je poručio kako se Rajko Ostojić, za razliku od Plenkovića, ponio odgovorno kada je otišao u samoizolaciju. “Ako niste čuli od infektologa što je bliski kontakt, ja vam tu ne mogu pomoći. Što mislite da 100 tisuća radnika sutra kažu da idu u samoizolaciju jer ste bili u nekoj vrsti kontakta”, pitao je Plenković Bernardića i optužio ga da pokušava ušićariti jeftine političke bodove.

Plenković je rekao kako se strani mediji čude Plenkoviću zato što nije otišao u samoizolaciju te se on ne bi skrivao iza odluka Stožera. “Stožer zadire u ustavna prava, u njemu su članovi HDZ-a i očito idu po instrukcije u Banske dvore”, rekao je Bernardić.

Plenković je odgovorio kako mu je drago da su u stožeru članovi HDZ-a.

Nakon pitanja o propitivanju Ustavnog suda o ustavnosti odluka Stožera, Bernardić je rekao da je činjenica je da je stožer ušao u ustavne ovlasti.

“Vaš suradnik Mikulić je za vrijeme krize zapošljavao svoju ženu za 17.000 kuna. To ste vi. Korupcija”, rekao je Bernardić.Na pitanje otkud bi namaknuli novac za svoje gospodarske mjere, Bernardić je rekao kako će, ako osvoje vlast, uvesti moratorij na kredite te osigurati skraćeno radno vrijeme za isto plaću bez otpuštanja.

“Uvest ćemo i zaštitni dodatak od 750 kuna za umirovljenike”, rekao je Bernardić.

andrej plenković, a

Plenković je rekao kako se Hrvatska bori da u sljedećih 7 godina dobijemo još 22 milijarde eura iz EU.

“Vi ne znate elementarne stvari, mogli ste se pripremiti, gospodine Bernardiću”, rekao je Plenković na što mu je Bernardić uzvratio da je Hrvatsku doveo do ruba provalije.

“Mislite da ste najpametniji, vi ste jedan napuhani balon”, kazao je Bernardić. Plenković je poručio kako u sljedećem mandatu mogu prosječnu plaću podignuti na tisuću eura.

Bernardić je kazao kako zna kako Hrvatska izgleda jer mu je brat u koronakrizi ostao bez posla. “Dajte se probudite i dođite iz Bruxellesa i pogledajte kako ljudi žive”, rekao je Bernardić.

Plenković je kazao kako njegova vlada za razliku od one SDP-ove smanjila poreze i podignula kreditni rejting.”Radnici u turizmu su preživjeli zahvaljujući nama”, kazao je Plenković, a Bernardić mu je poručio kako je HDZ-u u krvi da uzima proviziju, aludirajući na državnu stranicu za buking.

Na pitanje planiraju li smanjiti PDV, Plenković je odgovorio kako su mogli birati hoće li nastaviti s politikom povećanja plaća.

“Plaća je narasla 18, 3 posto u našem mandatu”, rekao je Plenković i dodao da su imali 9 milijardi drugih rasterećenja.

Šef Restart najavio je kako planiraju smanjiti broj ministarstava ako dođu na vlast. “Ukinut ćemo ministarstvo državne imovine, to je izmišljeno ministarstvo, a nema razloga da uprava i pravosuđe ne budu zajedno. Smanjit ćemo državnu upravu”, rekao je Bernardić i dodao da će broj ministarstava biti između 12 i 15.

Plenković je rekao da Bernardić stalno govori neistine. Mi ćemo ministarstva smanjiti, o točnom broju nakon pobjede na izborima. Što s Ine tiče, nema izdaje nacionalnih interea. Hrvatska uzima naknade od eksploatacije nafte. Bernardić ga je pitao: Zašto ste platili konzultante? Nije li gospodin Dalić mogao dati savjet? 10 milijuna kuna ste potrošili na konzultante, ugasili ste rafineriju u Sisku. Pola vlasništva Ine je u vlasništvu države s obzirom na tržišnu vrijednost. ne znate koliko košta otkup INE?

Plenković je rekao da je Ina izlistana na burzi, niste razgovarali sa savjetnicama, savjeti koje smo čuli s kvalitetni, imamo inicijalnu procjenu, neću je reći no nije ni blizu onome što govorite. Nastavit ćemo posao otkupa Ine. Na to mu je Bernardić odgovorio: Ugasili ste rafineriju u Sisku, hrvatska nafta sa slavonskih polja ide direktno u Mađarsku. Ne znate koji je memorandum potpisao ministar Ćorić. Postavljate li se kao zaštitnik naših nacionalnih interesa, vodite slugansku politiku.

Ovoliko neistina, optužba, hrvatski građani zaslužuju da ih vodi premijer koji nešto zna, a ne iznosi laži kao vi, rekao je Plenković. Ova je Vlada učinila toliko dobra za gospodarstvo, građane, jačanje institucija, da ni vi ni vaši prethodnici niste bili ni blizu položaja u kakvom smo danas. Zar vas je Maja Sever spremala za intervju, očito je napravila istraživanje za SDP.

Bernardić je pitao Plenkovića zna li koliko građana živi u domu u Cvjetnom? Plenković je odgovorio – 480. Bernardić je rekao da će odmah predstaviti Zakon o obnovi Zagreba jer smo odgovorni, ova vlada je građane ostavila na cjedilu. Nisam se hvalio kada sam dao plaću za pomoć. Nisam organizirao pressicu zbog toga.

bernardić, plenković

Plenković je pitao: Koliko ste novaca dali za pomoć? HDZ  je da preko milijun u fond, vi niste dali ništa. Mi smo za razliku od vas, pitajte koliko repova ima iza Gunje. Vlada je osigurala sredstva za pomoć, donijeli smo odluku o plaćenoj najamnini, Vlada financira troškove sugrađana koji su Cvjetnom, Vlada je dogovorila zajam sa Svjetskom bankom.

Uskoro je krenula rasprava o koalicijskim partnerima. Plenković je kazao kako je Beljak obijao automobile na što ga je Bernardić pitao zašto vrijeđa na osobnoj razini.

Na pitanje o mogućim partnerima nakon izbora, Bernardić je rekao kako su opcije – ostaju Možemo, Pametno i druge stranke s kojima možemo…” , rekao je.

Bernardić je poručio kako velika koalicija s HDZ-om ne dolazi u obzir. “Velika koalicija sa SDP-om – nikad. Mi ćemo pobijediti na izborima”, rekao je Plenković i rekao da Bernardić želi da predsjednik republike imenuje troje ministara.

“Čuo sam da ste vi bili đak Milana Bandića te da vam je pomogao da postanete predsjednik SDP-a”, rekao je Bernardić i kazao kako se on s 18 godina učlanio u SDP, a Plenković u HDZ u svojim 40-ima. “Vas je Jadranka Kosor dovela za rukicu u HDZ”, poručio je Bernardić.

Na pitanje o Škori, Plenković je kazao kako je Škoro SDP-ov saveznik. “Niste rekli nijednu riječ protiv Škore u kampanju, čini mi se da tu postoji neka nevidljiva ruka…”, rekao je Plenković i kazao kako bi Bernardiću bilo dobro da je imao političko i diplomatsko iskustvo poput njega.

Bernardić je rekao da bi zakonom zabranili taj pozdrav, uključujuči i u HOS-ovom grbu. “Taj pozdrav odgovara Srbiji. Braniteljima HOS-a kapa do poda, ali za taj pozdrav nema mjesta”, rekao je Bernardić. Plenković je ustvrdio kako je vlada Ivice Račana legalizirala grb HOS-a s pozdravom “Za dom spremni”

“SDP je taj koji je legalizirao Za dom spremni. Ja sam protiv tog pozdrava, osuđujemo zločine u NDH. Njemu nema mjesta u javnom prostoru osim u ovim malim slučajevima iz pijeteta prema poginulim braniteljima HOS-a. Svaka zabrana je suvišna, imamo različitu praksu sudova, ali to nije do mene. Važno je da u specifičnim trenucima komemoracijama pustimo te insignije”, rekao je Plenković.

Bernardić je najavio kako će nastaviti reformu tamo gdje je stao Boris Jokić.

“Naš cilj je osposobiti djecu za međunarodno tržište rada, a ne za burzu. Želimo uvesti građanski odgoj u škole i da naša djeca pokazuju bolje rezultate na Pisa testovima”, rekao je Bernardić.

Plenković je kazao kako je njegova vlada provela obrazovnu reformu i uvela nove kurikulume. “Pokazali smo što se može učiniti kada postoji čvrsta politička volja”, rekao je Plenković i dodao da proces digitalizacije još traje.

“Hrvatska je prespavala predsjedanje, nitko nije čuo za nas. Umjesto da smo nametnuli svoju agendu, razgovarali smo o zapadnom Balkanu. Nismo izborili više za naše građane. Nismo ni taknuli pitanje migranata. Mi nismo u mogućnosti možda pokriti svaki resor, ali nismo napravili apsolutno ništa za vrijeme predsjedanja”, rekao je Bernardić.

Plenković je kazao kako su Bernardićeve izjave sramotne. “Pokazali ste takvu prazninu da me je iskreno sram. U okviru našeg predsjedanja napravili smo izvrstan posao u neviđenim okolnostima. Dogovoren je Brexit…U protekle četiri godine nakon svakog Europskog vijeća u saboru sam tumačio o čemu se raspravljalo. Nisam vas tamo vidio nijednom. Vi ste lider opozicije, a niste pokazali minimum zainteresiranosti za europske teme”, rekao je Plenković i dodao da je Hrvatska koordinirala sve aktivnosti na razini EU-a u vezi covida.

Bernardić je kazao kako ne bježi od eventualnog službenog odlaska u Srbiju te joj želi da uđe u EU, ali i da zadovolji uvjete.

Na pitanje Željko Komšić ili Milorad Dodik, Plenković je odgovorio Dragan Čović.

“Komšić je nelegimitni predstavnik, ne želimo da se izigrava Daytonski sporazum”, kazao je Plenković.

Bernardić je rekao da nije bilo problema dok je Čović bio hrvatski predstavnik.

Na pitanje je li Plenković svjestan da u razgovorima s novinarima često docira, premijer je kazao kako je stalno u kontaktu s medijima i razgovara sa svima.

Ustvrdio je kako bi se Bernardić trebao ispričati Gordanu Jandrokoviću nakon što je rekao kako je on “rektalni alpinist”.

Bernardić je rekao kako na misu ide prigodno kad su veće svetkovine, a na pitanje bi li stranačkom kolegi sugerirao da se deklarira kao homoseksualac, odgovorio je kako je to stvar osobni izbor.

Plenković je rekao kako često ide na mise, ponekad s obiteljima, ponekad sam… Bernardića je pitao zašto je Domagoja Hajdukovića maknuo s mjesta nositelja liste.

SDP je kazao kako ne može odgovarati u ime svojih prethodnika koji nisu ratificirali Istanbulsku konvenciju…