BURNI PETAK U SABORU: Oporba doslovno pokazala leđa vladajućima – evo i zašto

Još jedan buran petak u Saboru. Ovoga puta nije nedostajao kvorum, već je oporba okrenula leđa vladajućima. I to doslovno. Razlog – neizglasavanje SDP-ovog prijedloga izmjena Kaznenog zakona.

Izvor: Media servis

Predloženom izmjenom interveniralo bi se svega jedan članak toga zakona te se predlaže provođenje kaznenog postupka po službenoj dužnosti za kazneno djelo spolnog uznemiravanja u svim slučajevima umjesto po prijavi u roku od tri mjeseca.

No, vladajući tvrde da je suludo mijenjati samo taj jedan članak kada radna skupina radi na cjelovitijem rješenju. Prvo su se zaredali zahtjevi za stankom. SDP-ovka Sabina Glasovac:

”Pokazalo se da ovakvo normiranje zakona ne ide u korist žrtvama nasilja i zato to moramo mijenjati sad i odmah”.

Marijana Puljak iz stranke Centar: ”Kroz raspravu smo vidjeli da se 151 zastupnik slaže s potrebom izmjena ovog zakona. Koja je šteta da mi ovu izmjenu sada donesemo, a onda u drugom koraku sve ostale izmjene? Nemojte okrenuti leđa žrtvama”.

A u ime HDZ-a javila se Marija Jelkovac. Kaže da Vlada radi na izmjenama zakona i da je vladajuća većina donijela zaključak da se to učini do lipnja.’ ‘To je organski zakon i nije ga dobro mijenjati često, pogotovo ne dva puta u tri mjeseca”.

A onda se krenulo s povredama Poslovnika. Sandra Benčić iz zeleno – lijevog bloka.’

‘Ovo je nova razina cinizma. Pitanje koliko puta ćemo ga mijenjati je važnija od toga da li će deseci žena ostati bez mogućnosti kaznenog progona”.

Nastala je galama, oporbene zastupnice tražile su povrede Poslovnika, a predsjedavajući Gordan Jandroković dijelio je opomene šakom i kapom. Prijedlog SDP-a nije prihvaćen, a onda je oporba ustala i doslovno vladajućima okrenula leđa.

Zastupnice oporbe potom su stale pred novinare, još jednom ujedinjene. Marijana Puljak i Sabina Glasovac:

”Tri mjeseca je malo da žrtve seksualnog nasilja u glavi shvate što im se dogodilo. Taj rok treba produžiti”.

”Rade li to namjerno da bi zaštitili neke koje se danas prijavljuje? Ja to ne znam”.

Svi mi skupljamo političke bodove, ali na ovakvim temama ne bismo smjeli to raditi, smatra MOST-ova zastupnica Marija Selak Raspudić:’ ‘I dalje postoji ono što je ispravno i ono što je neispravno. Ono što je istinito i ono što je neistinito”.

Da se bliži Međunarodni dan žena podsjetila je Dalija Orešković.’ ‘Doći će ponedjeljak koji će biti pun slatkih riječi i čestitki. Sjetimo se tada da su muškarci iz redova vladajućih licemjeri, a žene kukavice”.

Najveći problem je taj što je to prijedlog oporbe. Stranačka stega prije svega – zaključak je oporbenih zastupnica.

Da to nije tako tvrdi HDZ-ov Dražen Bošnjaković.

”Mi ćemo te izmjene ugradit u izmjene Kaznenog zakona u normalnoj zakonskoj proceduri”. Te izmjene Zakona će biti šire, a da svaki mjesec mijenjamo Zakon nema smisla, dodaje te tvrdi da je upravo Vlada Andreja Plenkovića učinila najviše od svih na tom području. Nikoga ne štitimo i nema nikakve zastare, kaže Bošnjaković.