BURNA POLITIČKA SRIJEDA: Od zahtjeva za opoziv Karamarka do skupljanja saborske većine

sabor, šuker, jandroković, tepeš, kosor,

SDP pokreće proces opoziva prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karmarka. Smatraju da Karamarko treba snositi političku odgovornost zbog suradnje njegove supruge s lobistom MOL-a Josipom Petrovićem.

Istodobno u HDZ-u su prilično nervozni zbog toga što ne funkcionira saborska većina. Upravo je Karamarko sazvao vrh stranke i naredio da se hitno osigura većina u Saboru i glasuje, piše Media servis.

U saborsku proceduru danas će biti upućen prijedlog izglasavanja nepovjerenja Tomislavu Karamarku, a pred novinare bi potom trebao stati predsjednik stranke Zoran Milanović. On je na Facebooku poručio kako se “radi o političkoj odgovornosti prvog potpredsjednika Vlade koji očigledno svojim postupcima stavlja interes MOL-a ispred interesa države”.

“Karamarko, HDZ i MOL imaju iste interese kada je u pitanju INA. Koalicijski partneri HDZ-a će se morati izjasniti glasovanjem u Saboru jesu li im važni interesi Republike Hrvatske ili interesi Karamarka i MOL-a.”

Sabor najkasnije do 18. lipnja mora odlučiti o Karamarkovom opozivu jer čim se preda zahtjev koji je potpisalo najmanje 30 zastupnika, počinje teći rok od 30 dana. Istodobno i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas će odlučiti hoće li pokrenuti postupak protiv Karamarka, a GONG ih pritom poziva i da razmotre je li uopće moguće da šef HDZ-a nastavi obavljanje funkcije prvog potpredsjednika Vlade zbog, kako navode, kolopleta interesnih povezanosti obitelji Karamarko”, a na što su reagirali u HDZ-u.

Jasen Mesić: “Nedopustivo priopćenje nevladine udruge GONG, u kojem se samo dan prije sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa radi pritisak na tu nezavisnu instituciju, što je praktički u suprotnosti sa djelovanjem nevladinih organizacija koje pozivaju na demokraciju, na pravo pojedinaca i na poštivanje demokratskih institucija.”

Baš zato jer se čeka odluka Povjerenstva, drugi potpredsjednik Vlade Božo Petrov smatra da trenutno taj slučaj nije korektno komentirati i na taj način utjecati na odluku pa se nije želio izjasniti hoće li MOST tu inicijativu podržati. Kako bilo, vladajućima je trenutno glavna briga većina pa ćemo s početkom sjednice u Saboru u 9.30 vidjeti jesu li je uspjeli prikupiti i jesu li Karamarkove prijetnje sankcijama zastupnicima HDZ-a bile učinkovite.