BURNA NOĆ U SABORU: Oporba sasula žestoke kritike glavnoj državnoj odvjetnici

Do kasno u noć trajala je u Saboru rasprava o izvješću o radu DORH-a u prošloj godini. Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek ranije jučer izvješće je predstavila članovima Odbora za pravosuđe koji su ga primili na znanje, ali ne i prihvatili.

Izvor: Media servis

Našla se tamo nakon što je oporba prikupila potpise zbog činjenice da se nitko nije javio na natječaj za čelno mjesto USKOK-a. Uoči rasprave koja je započela tek u kasnijim večernjim satima, zaredale su se oštre prozivke. Sandra Benčić iz Možemo i Suverenist Marijan Pavliček: “Tko će staviti svoju glavu na panj, tko će biti pod stalnim pritiskom, prvenstveno političkim pritiskom, pojedinih moćnika – nemoj dirati ovoga, nemoj dirati onoga, ostavi ovo po strani, pod pritiskom organiziranoga kriminala?”

“U zemlji u kojoj je premijer Andrej Plenković nitko ne želi biti na čelu ključne institucije za borbu protiv korupcije. Točka. To je sve što o ovom slučaju trebamo znati”.

Ni rasprava koja se protegnula do sitnih sati nije prošla u ništa blažem tonu. Izvješće Hrvoj-Šipek našlo se na udaru žestokih kritika. Karolina Vidović Krišto iz stranke Odlučnost i Pravednost:

“Recite mi zašto kršite Ustav i Ugovor o EU, tko vama daje pravo nanositi štetu hrvatskim građanima štiteći lopovluk? Odgovorite molim vas”.

“Državno odvjetništvo ne štiti lopovluk, niti korupciju, nego donosi svoje odluke na temelju utvrđenih činjenica i provedenih dokaza”.

Za Benčić je problematičan kontekst propadanja cjelokupnog pravosuđa:

“Osjećate li barem minimalnu odgovornost za takvo stanje?”

“Ne, ne osjećam odgovornost, ali mislim da ova rasprava i način kako se ona vodi i usmjerena je osobno na mene, je jasna poruka svim državnim odvjetnicima i svim ljudima koji su zainteresirani da li mogu i od koga mogu očekivati podršku za svoj rad”.

Pred zastupnicima je danas glasovanje o raspravljenim točkama, između ostaloga i o paketu poreznih zakona, prema kojima bi od siječnja zbog ukidanja prireza trebale rasti plaće. Glasovat će se i o Zakonu o izbornim jedinicama koji je u tjednima za nama već podigao poprilično prašine.