BURA U ZAGREBAČKOJ ČISTOĆI: Čak 1116 radnika, od njih 1977, traži bolje uvjete rada ili idu u prosvjed.

Sve više posla, no nemogućnost da ga se obavi – kap je koja je prelila čašu u zagrebačkoj Čistoći. Čak 1116 radnika, od njih 1977, traži bolje uvjete rada ili idu u prosvjed.

– Uprava ne može reći da je iznenađena ovim našim potezom jer su već dugo vremena upozoravani na male plaće i teške uvjeta rada u Čistoći. Upozoravali smo ih usmeno i pismeno i njhova reakcija je izostala, kaže Zdravko Stoilković, SSKH podružnica Čistoća.

Kaotično stanje primjećuju i građani. Odvoz miješanog komunalnog otpada smanjio se, no plastike i papira ima previše, a radnika kronično nedostaje.

– U ovom trenutku to je negdje oko 70 vozača i 40 komunalnih radnika, kad kažem uvjeti rada onda želim istaknuti da je više od 7000 tisuća dana neiskorištenog godišnjih odmora, kaže Sanja Ožić, sindikat hrvatskih vozača za HRT.

Iznajmilo se i 10 kamiona, no stiglo ih je samo samo pet. Koliko se radnika primi toliko ih da otkaz, kažu sindikati, a sve zbog malih plaća.

– Radnici koji su preostali ne stižu napraviti poslove koji su pred njima, rade u prekovremenom radu i naravno zaostaju u terminima i rokovima koje bi trebali poštivati, kaže Stoilković.

U Zagrebačkom holdingu poručuju da su svjesni loše situacije u kojoj su radnici Čistoće, no konkretnog odgovora za sada nema.

– Uprava Holdinga već neko vrijeme vodi razgovore sa sindikatima o dodatku kolektivnom ugovoru. U duhu dobre prakse i razgovora u dobroj vjeri sa socijalnim partnerima ne želimo jednostrano izlaziti s bilo kakvim informacijama dok traju razgovori, priopćili su iz Zagrebačkog holdinga.

U Čistoći djeluju četiri sindikata. SSKH, Sindikat hrvatskog vozača i Novi Sindikat razmišljaju o prosvjedu, a sindikat Čistoće, odnosno njezina predsjednica Mirjana Kaltak, smatra da prosvjedi nisu rješenje. No svi se oni nadaju dogovoru s Upravom. Kraj godine je blizu, kao i strpljenje radnika, ali i građana Zagreba.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!