BURA U VLADI: Sprema li se premijer Tihomir Orešković na ostavku – i tko ga pritišće?!

tihomir orešković

Sprema li se nova, veća drama u Banskim dvorima. Naime HDZ je preko svojeg portala objavio kako se Orešković sprema dati ostavku te da će prije toga održati dramatičan govor.

Kako piše direktno.hr, razgovarali su s nekoliko insidera koji su objasnili zašto je Orešković danas odjurio iz zgrade Vlade.

Danas je otkazana i sjednica Vlade, a umjesto nje održana je telefonska sjednica. Orešković se pri izlasku iz Banskih dvora nije htio obratiti medijima.

Tijekom sljedeća 24 sata premijer će održati dramatičan govor, tvrdi portal koji je te informacije navodno dobio od dobro obaviještenih medijskih krugova.

“Neki od ljudi koje smo kontaktirali idu toliko daleko da smatraju kako će premijer Orešković tijekom sljedeća 24 sata podnijeti neopozivu ostavku i to zbog kamata na novo zaduživanje Hrvatske čija visina je neraskidivo povezana s aktualnom političkom nestabilnošću i potencijalnom ustavnom krizom.

“Drugi pak smatraju kako će se govor odnositi na posljednje upozorenje prije ostavke”, navodi direktno.hr.

Prema onome što javlja N1, čija je reporterka kontaktirala niz ministara i zastupnika, oni ne znaju ništa o eventualnoj ostavci i ne vjeruju u to. Ali,  premijer će zapravo sutra javno zaprijetiti Karamarku i Petrovu.

Postoje i informacije koje je objavio Telegram.hr kako Tomislav Karamarko i vodstvo HDZ-a tjeraju premijera Tihomira Oreškovića na hitnu ostavku kako bi spasili svoju političku poziciju, doznaje Telegram iz nekoliko neovisnih izvora. To je, po informacijama naših izvora, pozadina neobične objave na portalu Direktno.hr, bliskom HDZ-u, u kojem se najavljuje ostavka premijera Oreškovića.

“Radi se o operaciji spašavanja Karamarka od opoziva u Saboru,” kaže izvor Telegrama upućen u detalje plana. “Vrši se strahoviti pritisak na Oreškovića da podnese ostavku. U tom slučaju Vlada pada, a HDZ kupuje 30 dana unutar kojih može pokušati presložiti parlamentarnu većinu”, kaže izvor Telegrama.

Međutim, premijer Orešković odbio je pristati na njihove zahtjeve, doznaje Telegram.hr iz izvora u HDZ-u. U tome ima snažnu podršku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja se već u pitanju kurikularne reforme odmaknula od radikalnih pozicija Domoljubne koalicije.

“Ova situacija mora se razriješiti one way or the other”, navodno su bile Oreškovićeve riječi ministrima iz HDZ-a i MOST-a malo prije nego što je odgodio današnju sjednicu Vlade, piše Index. Dva neovisna izvora iz Vlade potvrdili su im da Orešković nema namjeru odstupiti s premijerske pozicije već da želi što prije razriješiti gotovo nemoguće kompromitirane odnose između Bože Petrova i Tomislava Karamarka.