BURA U SABORU OKO INA-e: Ne priznajemo kolektivnu odgovornost – kaže HDZ-ov Bačić

Afera u INA-i jedna je od glavnih tema u sabornici, iako se rasprava o povijesnoj pljački vrijednoj milijardu kuna nije našla na utvrđenom dnevnom redu 12. sjednice.

Izvor: Media servis

Upravo zbog toga je pisani, a potom i usmeni prigovor na dnevni red uputila Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka. “Nezamislivo nam je da ne postoji volja da se zbog hrvatskih građana raspravi u parlamentu o činjenicama i okolnostima i odgovornostima za pljačku koja se u INA-i dogodila, ali i da istovremeno i raspravljamo o zakonodavnom okviru kroz koji bi mogli unaprijediti sustav na način da se ovo više nikada ne ponovi.”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković obrazložio je da se o točki dnevnog reda može raspravljati samo ako je predložena kao konkretan prijedlog, a toga nema.

“Važno je reći da će Odbor za gospodarstvo sutra imati tematsku sjednicu o izvješćima HERA-e i HROTA-e koje su nadležne za kontrolu i nadzor poslovanja mnogih kompanija pa tako i INA-e. Hrvatska javnost moći će sutra na Odboru za gospodarstvo ili kroz praćenje sjednice za gospodarstvo čuti argumente svih zainteresiranih strana, a osim toga Odbor za gospodarstvo može donijeti odluku i predložiti da se i ta tema raspravi na plenarnoj sjednici.”

Nezadovoljstvo što se nije održala izvanredna sjednica Sabora na temu INA-e, ali i što sada nije uvrštena u dnevni red izrazio je i MOST-ovac Miro Bulj.

“Govorite o INA-i koja je opljačkana milijardu, ali nekada su bili milijuni za vrijeme Sanadera, ali ova je vlada uspješnija i trebalo bi im čestitati za ovu pljačku koja se provodi, a mi saborski zastupnici ne raspravljamo i govorite o tome da ima procedura za zastupnike, pa po dvije godine mi čekamo naše prijedloge da dođu na dnevni red.”

A Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista poručio je da su prije djeca krenula u školu i vrtiće, nego što su zastupnici krenuli s radom i u kontekstu povijesne pljačke u INA-i najavio da će tražiti izmjene Kaznenog zakona.

“Tražim da se u taj kazneni zakon uvrste posebne stavke i članci vezano za korupciju i za pljačku državne imovine i da svi oni koji pljačkaju državnu imovinu, svi oni koji pljačkaju sve nas mogu dobiti doživotnu kaznu zatvora, jer kada takvi završe iza rešetaka onda će to biti primjer svima ostalima.”

Da bi potom HDZ-ovcu Branku Bačiću zasmetalo što se za korupciju kolektivno proziva njegova stranka i Vlada.

“Gospodine Pavliček, koruptivno djelo ima ime i prezime. Ne priznajemo kolektivnu odgovornost nikoga, pa ni Hrvatskih suverenista kada njihovi članovi naprave kazneno djelo.”