BURA OKO UDBA-E: Nisam vodio nikakvu akciju protiv Šeksa – kaže Manolić

josip manolić

Vladimir Šeks odbacio je pisanje Jutarnjeg lista o tome da je još sedamdesetih surađivao s UDBA-om, a izjave Mostovog Nikole Grmoje nazvao je klevetničkim.

Piše: Lana Ružičić (Media servis)

Premijer Plenković je na sličnom tragu, ali Grmoja ne odustaje. Imamo i reakciju nekadašnjeg udbaša Josipa Manolića.

Vladimir Šeks je pod kodnim imenom Kolega bio doušnik jugoslavenske tajne službe, piše Jutarnji list koji je objavio i dokumente, odnosno transkripte razgovora Vladimira Šeksa i operativnog radnika Bartolovića iz lipnja 1974. godine u Belišću.

Te je navode, kao i izjavu Nikole Grmoje da HDZ izmjenama Zakona o državnim arhivima želi zatvoriti dio dosjea i tako zaštititi pojedince poput Šeksa, prozvani komentirao za HRT.

“Ne želim komentirati navode Jutarnjeg lista koji su netočni, tendenciozni i manipulativni, a također ni lažljive i klevetničke tvrdnje Nikole Grmoje”, rekao je Šeks.

Nije ovo prvi put da u medije cure transkripti Šeksovih razgovora. On je u više navrata odbacivao da je bio suradnik UDBA-e te govorio da je kodno ime Sova dobio od SZUP-a pod čijim je mjerama bio. Borio sam se protiv UDBA-e, a u dodirima sa službenicima SDS-a nisam nikoga kompromitirao niti nanosio štetu, objašnjavao je Šeks.

Upitan da komentira Grmojine navode, premijer Andrej Plenković iz Budimpešte je tek rekao: “Ne kanim uopće komentirati njega. Novi zakon o arhivima je jedan cjelovit i temeljit Zakon, a ne jedan uradak s par točkica koje je Most pripremio lani”, rekao je Plenković.

“Ne bih komentirao Šeksa jer nisam ja to rekao nego je objavljena dokumentacija koja pokazuje da je bio operativna veza Službe državne sigurnosti, uzvratio je u razgovoru za Media servis Nikola Grmoja.”A što se tiče gospodina Plenkovića, ja bih mu poručio da se on ne zamara arhivima previše. Te Mostove točkice su omogućile da arhivi budu otvoreni čemu smo svjedočili posljednjih dana. On samo neka organizira predaju arhivskog gradiva koje još uvijek nije predano arhivima. Očekujemo da će poštivati zakonsku obvezu i za šest mjeseci dostaviti Saboru izvješće o tome koliko gradiva nedostaje”, rekao je Grmoja.

HDZ planira zatvoriti arhive iz tranzicijskog razdoblja od svibnja do prosinca ‘90. te da budu dostupni podaci samo formalnih suradnika UDBA-e, a Most bi, nastavlja Grmoja, otvorio i dosjee operativnih veza.

Josip Manolić potvrdio nam je da ima saznanja da je Šeks bio suradnik UDBA-e, o čemu je i pisao u svojoj knjizi.

Na pitanje jesu li točne Šeksove tvrdnje da je s Josipom Boljkovcem u okviru SZUP-a protiv Šeksa vodio operativnu akciju kodnog imena SOVA, Manolić je odgovorio.

“Ja nisam vodio nikakvu akciju protiv Šeksa, ali neke informacije su dolazile mimo toga koje je Boljkovac registrirao i to je to”, poručio je Manolić.

Komentiraj