BURA OKO SOSE: Evo što kažu iz HNS-a

Mnogo se bure diglo oko Borne Sose, odličnog igrača, koji je igrao za mladu reprezentaciju Hrvatske, a sada je iskazao želju da igra za Njemačku.

O svemu se oglasio i Hrvatski nogometni savez, čije priopćenje donosimo:

”Hrvatski nogometni savez primio je na znanje kako je Borna Sosa u telefonskom razgovoru obavijestio izbornika A-reprezentacije Zlatka Dalića kako namjerava u budućnosti predstavljati reprezentaciju Njemačke.

Hrvatski nogometni savez prihvaća i poštuje odluku Borne Sose, koji poput svakog igrača ima pravo odabrati za koju će reprezentaciju nastupati, sukladnom FIFA-inu statutu.

HNS nikad neće zadirati u neovisnost izbornika bilo kojeg uzrasta, no Sosa je neupitno bio u planovima stručnog stožera A-reprezentacije, koji je s njim bio u kontaktu posljednjih pola godine. Pritom je Sosa bio upoznat s planom da se na njega računa za okupljanje u ožujku, kada je na zamolbu izbornika U-21 Igora Bišćana prepušten mladoj reprezentaciji, imajuću u vidu važnost Europskog prvenstva i činjenicu da ne može igrati na prve dvije utakmice tijekom tog okupljanja.

HNS i stručni stožer A-reprezentacije vidjeli su Sosu kao primjer igrača koji su prošli cijeli razvojni put mladih hrvatskih selekcija i pritom postali spremni dati doprinos uspjesima A-reprezentacije – to je prirodni put koji su prošli brojni igrači i to je sustav koji je iznjedrio aktualne svjetske doprvake.

HNS neće komentirati eventualni postupak promjene nogometnog državljanstva jer se radi o FIFA-inu predmetu o kojem HNS nema sve relevantne informacije, a pritom ne sumnjamo da će FIFA donijeti odluku sukladnu svim važećim propisima.”