BURA OKO POTPISA ZA REFERENDUM: Zašto su uništene kontrolne liste s nevažećim potpisima?

Podijelite članak

Ministarstvo uprave uništilo je kontrolne liste na kojima su popisani nevažeći potpisi građanskih inicijativa “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”.

Izvor: Media servis

MOST-ovci su burno reagirali, kažu da se radi o udaru na demokraciju. Iz Ministarstva, pak, odgovaraju: to su samo radni materijali i svi su potpisi spremljeni u digitalnom obliku.

MOST-ovac Robert Podolnjak optužio je Ministarstvo uprave da je uništilo kontrolne liste nevažećih potpisa za raspisivanje referenduma.

“To znači da ključni dokaz da postoji više od 40 tisuća navodno nevaljanih potpisa građana više ne postoji. Uništen u Ministarstvu uprave prije nego što je Sabor donio konačnu odluku o raspisivanju ili neraspisivanju državnog referenduma.”

Burno su reagirali i njegovi stranački kolege. Miro Bulj je rekao: “Ministar Lovro Kuščević je preko toga povjerenstva u biti izvršio udar na izravnu demokraciju.”

Nikola Grmoja se, pak, verbalno sukobio s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

“Dosta je nama Plenkovićeve, Kuščevićeve i Jandrokovićeve udbaške matematike. Dosta nam je udbaške matematike. Dosta nam je toga. Dosta nam je toga. I Šeksove udbaške matematike nam je dosta. Dosta nam je toga. Uništili ste kontrolne liste.”

Kristina Pavlović iz inicijative “Istina o Istanbulskoj” poziva Državno odvjetništvo da se uključi.

“Ako postoji samo sumnja da su APIS i Ministarstvo uprave uništili evidenciju po kojoj bi se mogle dokazati sve nepravilnosti na koje smo upozoravali proteklih pola godine, to je vrlo ozbiljna stvar i trebao bi je ispitati DORH.”

Zastupnik SDP-a Peđa Grbin smatra da uništavanje lista baca negativno svjetlo na cijeli proces. “Jedno je slaganje ili neslaganje s pitanjem, međutim, i onda kada se ne slažemo s pitanjem, moramo inzistirati da se određene procedure provedu. Jedno od njih je nepristrano i odgovorno kontroliranje potpisa.”

U međuvremenu su priopćenjem reagirali iz Ministarstva uprave. Tvrde da su svi podaci s potpisnih lista spremljeni u digitalnom obliku i da se liste u izvornom obliku nalaze u Saboru. Naglašavaju da su kontrolne liste bili radni materijali koji više nisu imali svrhe nakon što je sastavljeno izvješće o provjeri.

“Povjerenstvo je kontrolne liste pregledalo te utvrdilo treba li naknadno prihvatiti neki od nevažećih potpisa. Kako su kontrolne liste sadržavale osobne podatke koji su ujedno spremljeni u aplikaciji, njihovo čuvanje u papirnatom obliku nakon prestanka svrhe stvaralo bi nepotrebnu opasnost da netko dođe u posjed tih lista s podacima o potpisnicima te su stoga po prestanku svrhe uništene”, poručuju iz Ministarstva uprave.

Bivši ministar uprave SDP-ovac Arsen Bauk rekao je da ovakvi potezi ne pridonose povjerenju građana u institucije.

“To je jedan dosta glup potez, budimo iskreni. Nema nikakve potrebe, uza sve sumnje koje inicijative imaju u rad Ministarstva uprave, da sami to dodatno podgrijavaju.”

Komentiraj