BURA OKO KASNIJEG UMIROVLJENJA: Izjava ministrice ispod razine pristojnosti – kaže Hrelja, što kažu drugi?

umirovljenici, par

I dalje se lome koplja oko najavljene mirovinske reforme odnosno produljenja radnog vijeka do 67. godine. Protive se socijalni partneri, oporba, a navodno i pojedinci unutar HDZ-a.

Dok premijer Orešković tvrdi da je sadašnji sustav neodrživ, ministrica Šikić je zgrozila izjavom da će reforma zahvatiti našu djecu, a ne nas.

Najavljeno produljenje radnog vijeka do 67 godina, izjednačavanje žena i muškaraca i penalizacija prijevremenog umirovljenja zločin je prema ženama, ali i prema mirovinskom sustavu, ističe bivši ministar rada Mirando Mrsić.

“Govoriti o tome da se može raditi iza 67 godina u svim strukama je nepoznavanje. Primjer, žena za krojačkim strojem ne može izdržati do 67 godine, građevinar, tesar imaju radnu sposobnost, ali za neke druge manje intenzivne poslove. Tu uskače država”, rekao je Mirando Mrsić.

Otpor reformi postoji navodno i unutar HDZ-a, no Ivan Šuker za to ne zna. Ja nisam bio prisutan na sastanku na kojem se raspravljalo o tome a prema tome ako nije bilo sastanaka onda kako netko može govoriti o tome da ima ili nema slaganja?”, rekao je Šuker.

U MOST-u ističu da je reforma nužna i da ju, iako nerado, podržavaju, kaže Miroslav Šimić.umirovljenici

“Most je dio ove vlade i nama nije drago ako se povećava dob za odlazak u mirovinu, to je reforma koja nije laka ali mi smo uz vladu RH”, rekao je Šimić.

Čeka našu djecu, a ne nas, kaže ministrica Nada Šikić koja ne vjeruje da u redovima vladajućih ima onih koji se protive reformi..

“Ja ne vidim razloga zašto, ne ta reforma je već ozakonjena, to znači da smo pristali da naša djeca idu po tom zakonu, a mi ne”, rekla je Šikić.

Oporba je zgrožena, kako kažu, neodgovornom izjavom da će se ‘odnositi ne na nas, nego na našu djecu‘ jer se tiče svih građana. Čelnik HSU-a Silvano Hrelja..”Ta izjava je ispod razine pristojnosti. Obaveza je nas političara razmišljati kako će biti ubuduće, a ne odgoditi problem i prebaciti ga u tuđe dvorište”, dodaje Hrelja.

Problem rješavamo i to reformom koja je nužna jer je sustav neodrživ, pojasnio je premijer Tihomir Orešković u intervjuu Media servisu.

“Danas je skoro jedan radnik prema jednom umirovljeniku i to ne može biti jedan stabilan sustav”, rekao je premijer.

Sustav bi bio održiv kada bi rasao broj zaposlenih, no u reformama Vlade nema novih radnih mjesta, kaže Mirando Mrsić.

“Gdje su sada najavljivane gospodarske mjere koje su trebale pokrenuti zapošljavanje, pita se i čelnik SSSH Mladen Novosel.

“U dijelu ekonomskog i socijalnog aspekta ocjena vlade nakon 100 dana je 0, u dijelu politički nemam riječi i nemam ocjenu”, rekao je Novosel.

Na skupu u povodu 100 dana Vlade u organizaciji SSSH zaključeno je kako Vlada mora steći legitimitet svojim djelovanjem, kada ga već nije dobila na izborima, a sudeći prema prva tri mjeseca, nije na dobrom putu.

Stječe se dojam i da premijer ne kontrolira vladu, istakao je analitičar Nenad Zakošek, no premijer za Media servis odbacuje mogućnost prijevremenih izbora.

“Svima nama je jasno da građani očekuju rezultate i uvjereni smo da ćemo vidjeti rezultate i da će građani vidjeti kroz kvartal-dva pozitivne rezultate. Znači ništa od prijevremenih izbora? Apsolutno”, rekao je Orešković.