BURA OKO JASENOVCA: Što nakon novog diplomatskog skandala između Hrvatske i Srbije

Dogodio se novi diplomatski skandal na relaciji Srbija- Hrvatska. Srbijanskom predsjedniku Aleksandaru Vučiću zabranjen je ulazak u Hrvatsku nakon čega su uslijedile reakcije političkih aktera s obje strane.

Izvor: Media servis

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, danas nije mogao ući u Hrvatsku i posjetiti Jasenovac. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da su za posjet saznali neslužbenim kanalima te da je izostanak diplomatske procedure neprihvatljiv i da su u petak poslijepodne uručili notu srbijanskom veleposlanstvu.

‘‘Činjenica da hrvatska strana nije službeno informirana o namjeri mogućeg posjeta Republici Hrvatskoj je za nas neprihvatljiva. Doživljavamo to nedobronamjernim. Imajući u vidu da smo shvatili smo da taj dolazak nije iskren i nije odavanje pijeteta žrtvama nego da je više motiviran zadovoljenja unutarpolitičkih potreba, a prije formiranja srbijanske Vlade‘‘.

Dodatno je pojasnio zašto je potrebno držati se procedure.

Predsjednik države je i štićena osoba, to zahtjeva angažman hrvatskih vlasti. Mi kada god prelazimo granice najavljujemo to uobičajenim diplomatskim putem, slanjem note. Ovdje se to nije dogodilo, ovdje je to izostalo. Pa ne mogu se granice prelaziti samo tako, pogotovo ako se radi o štićenim osobama, ako se radi o visokim dužnosnicima.”

Ova odluka Hrvatske glasno je odjeknula u susjednoj Srbiji. Šef diplomacije Srbije Nikola Selaković održao je presicu na kojoj je komentirao nastalu situaciju te najavio sljedeće poteze Srbije.

“Ne mogu reći da je skandalozno, ovo nije skandalozno, ovo je zastrašujuća odluka jedne države. Ovo je nešto nečuveno i nevjerojatno da se događa nakon 2. svjetskog rata. Vlada Republika Srbije odlučivat će i donijet će odluku o protumjerama koje će biti uvedene, a koje će se zasnivati na pravilima, općeprihvaćenim pravilima međunarodnog javnog prava. Uvjeren sam da će predsjednik Republike sutra u svom obraćanju javnosti iznijeti znatno više detalja o ovom slučaju i svime čemu javnost treba biti upoznata.”

O svemu se oglasila i premjierka Srbije Ana Brnabić koja je za tamošnji BN TV izjavila kako je ovaj događaj veliki korak unatrag za odnose između Hrvatske i Srbije.

“Da smijete ući na teritorij Republike Hrvatske, a ne smijete otiđi u Jasenovac položiti daje jednu užasnu poruku, ovo je antieuropski čin, anticivilizacijski čin, svakako protupravni čin. Na svaki način ne samo sknadalozan, već užasavajući.”

Izvanredno obraćanje javnosti održao je i šef SDSS-a Milorad Pupovac koji kaže kako se ova situacija nije smjela dogoditi. Dogodilo se loše a moglo se dogoditi još i gore tvrdi Pupovac koji pokušava smiriti situaciju.

“Nadam se, da nakon ovoga, sve ono što je do određene mjere bilo posloženo kao progresivan iskorak u odnosima između Hrvatske i Srbije u pravima manjina Srpske u Hrvatskoj i Hrvatske u Srbiji neće biti potrgano. Pozivam sve da spriječe daljnju eskalaciju i da udahnu duboko prije nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak koji mogu teško narušiti već ionako narušene odnose.”

Ostaje za vidjeti kako će se situacija razvijati i sutra kada će se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratiti javnosti vezano za ovu temu.