BURA OKO GUP-A ZAGREBA: Lijevi blok protiv prenamjene Hipodroma i Velesajma

Zastupnici upozoravaju da su izmjene Glavnog urbanističkog plana Grada Zagreba, oko prenamjene Hipodroma i Velesajma nezakonite i neusklađene s procedurom.

Piše: Branimir Fagač

Zastupnik gradske skupštine Tomislav Tomašević iz stranke ‘Zagreb je naš!’ najavio je kako će Klub zastupnika lijevog bloka zatražiti da se o novim izmjenama GUP-a, zbog nezakonitosti i neusklađenosti s procedurom, ne odlučuje na predstojećoj sjednici gradske skupštine 10. srpnja.

“Gradonačelnik Bandić je nakon četiri godine, koliko traje proces izrade GUP-a, tek prije dva tjedna po žurnom postupku vijećima gradskih četvrti poslao samo tekstualni oblik njegovih izmjena, bez vizaulnog prikaza kako bi izmjene mogao provući prije jeseni”, kazao je.

Na kraju, tvrdi da se ovim izmjenama GUP-a, kojima se na prostoru Hipodroma i Velesajma planira gradnja ‘Zagreba na vodi’ pogoduje tvrtki ‘Eagle Hills’, te da se GUP mijenja prema njihovim željama, iskazanima u pismu namjere iz veljače ove godine.

Nadalje, Rada Borić, zastupnica ‘Nove ljevice’ odlučna je u namjeri da ovakav GUP mora pasti, jer se prijedlozima o prenamjeni krši niz zakona.

Među njima su, istaknula je, Zakon o prostornom planiranju, Zakon o pravu na pristup informacijama, Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi, te Zakon o športu.

“Najnovije izmjene nisu prošle javnu raspravu, održanu još 2017. godine, kada izmjene GUP-a nisu sadržavale rušenje Hipodroma i Velesajma. Konačno, niti Središnji državni ured za šport nije dao nužnu suglasnost za prenamjenu Hipodroma kao javne športske površine, a i struka se protivi takvim izmjenama GUP-a”, naglasila je Borić.