BURA OKO CIJENE VODE U ZAGREBU: Državni tajnik opovrgao Tomaševićeve razloge za poskupljenje

Gradonačelnik Tomislav Tomašević se prilikom poskupljenja vode pozivao na projekt Zagreb, koji se dijelom financira iz fondova EU. A gostujući u Dnevniku N1 televizije državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Mario Šiljeg je istaknuo kako je Vladi RH jako bitno da se taj projekt ostvari u svojoj cjelokupnoj vrijednosti i obimu izvođenja radova jer je Zagreb većinski isporučitelj pitkih voda i većinski proizvođač u RH.

Rekao je kako je Hrvatska tijekom pregovora o pristupanju u EU potpisala određena prijelazna razdoblja u kojima će osigurati infrastrukturu i advekatno pročišćavanje otpadnih voda.

“Ako mi Zagreb ne riješimo kao država doći ćemo u velike probleme u budućim financisjkim perspektivama ne samo u smislu primanja europskih novaca, već i u smislu paćanja penala”, rekao je Šiljeg za N1 i ponovno istaknuo da ako je ikome u interesu da se projekt Zagreb završi onda je to Ministarstvu gospodarstva koje je nadležno za komunalnu infrastrukturu.

Rekao je kako je svima u interesu da se što prije ostvare uvjeti za prijavu na taj projekt koji je vrijedan 240 milijuna eura. Rekao je da taj projekt obuhvaća izgradnju i obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže.

“Projekt nam je užasno bitan za ostvarivanje svih vodokomunalnih direktiva koje smo potpisali i koje smo usuglasili provesti u Hrvatskoj”, rekao je Šiljeg i dodao je da je ovaj projekt, zbog broja ljudi koji su priključeni na vodovodnu mrežu u Zagrebu trebao napraviti do 2018. godine.

na pitanje hoće li projekt još kasniti, Šiljeg odgovara: “Projekt je veoma složen. Treba ispuniti nekoliko uvjeta da bi bio odobren za sufinanciranje. Prvi su imovinsko pravni odnosi koji moraju biti ispunjeni u iznosu u ne manjem od 90 posto oko kojih ima jako puno posla. Druga je studija izvodljivosti. Rok je konac ove godine, okolišna dokumentacija mora biti riješana i odnos sa zagrebačkim otpadnim vodama”.

Šiljeg kaže kako je ovo kontuirani proces kojeg želimo ubrzati. Kaže da nema nikakvog šuma u komunikaciji između ministarstva i partnera na projektu. Naglašava kako komuniciraju i surađuju na drugim projektima odlično.

Na pitanje je li Grad Zagreb na ovom primjeru pokazao nesposobnost da izgura te projekte do kraja, Šiljeg kaže da situacija u proteklih godinu dvije dana, koliko traju pripreme za prijavu na ovaj projekt nije zadovoljavajuća. “Očekujemo znatno ubrzanje, proširenje i pojačanje gradskih i Holdingovih kapaciteta upravo u smislu što brže prijave ovog projekta”, kaže Šiljeg.

Šiljeg kaže da 70 posto projekta plaća Europska unija, a 30 posto sredstava koji se nacionalano trebaju osigurati raspodjeljuju na poprilično jednakim dijelovima. “Oko 10 posto će osigurati Ministarstvo gospodarstva, oko 10 posto Hrvatske vode i oko 10 posto Zagreb”, rekao je Šiljeg i opovrgnuo Tomaševićeva obrazloženja da je zbog plaćanja trećine projekta Grad Zagreb morao dignuti cijenu vode.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!