BURA OKO CIJENA: Hrana u svijetu sve jeftinija, u Hrvatskoj sve skuplja

Za sada osam od ukupno deset najvećih trgovačkih lanaca Vladi još nije dostavilo cijene maloprodajnih proizvoda, jer metodologija, kažu, nije usklađena.

To su trgovci postavili kao uvjet za dostavu cijena. Još se ne zna hoće li Vlada objaviti takozvanu bijelu listu ili će oni koji ne surađuju završiti na crnoj, a kazna će im biti bojkot građana.

Mlijeko, tjestenina, kruh, jaja, četkice za zube… samo su neki od 78 proizvoda za koje je Ministarstvo gospodarstva od trgovaca tražilo cijene. Ako odbiju sudjelovati u kreiranju mehanizma za praćenje cijena, to će se riješiti tako što će mjerodavno ministarstvo popisati cijene i osigurati sustav koji će građanima omogućiti da raspolažu informacijama pri kupnji.

Trgovci ističu da su spremni razgovarati, no traže da se razjasni metodologija prema kojoj će se pratiti cijene. Sudjelovanje trgovaca u mehanizmu praćenja cijena, kažu, podrazumijeva prethodno zajedničko usuglašavanje.

Posljednjih devet mjeseci cijene hrane u svijetu padaju i u prosincu prošle godine bile su najniže u odnosu na rujan 2021. Stoga iznenađuje nagli rast cijena hrane u Hrvatskoj, javlja HRT.

Trgovci traže da popis traženih cijena bude mnogo precizniji. Ističu da bi se on trebao odnositi i na proizvođače i distributere, koji također utječu na cijenu proizvoda.

Poručili su da čekaju poziv ministra gospodarstva kako bi se dogovorila jasna pravila za platformu oko usuglašavanja cijena.

Inspekcija je do sada naplatila 234 tisuće eura kazni. U gotovo 30 posto slučajeva utvrđeno je neopravdano podizanje cijena.

Trgovci odgovaraju da su ih inspekcije pročešljale, ali nisu i kaznile, jer nisu pogrešno preračunavali kune u eure.