BURA NAKON VUČIĆEVOG GOVORA: Premijer i predsjednica šute – evo što kažu neki političari

Foto: Predsjednica.hr
Foto: Predsjednica.hr

Reakcije na jučerašnji govor srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića u Kosovskoj Mitrovici stižu sa svih strana. Iako je Vučić rekao da se Srbija okreće budućnosti, u isto vrijeme veličao je Miloševića, a rekao je i da Knin nikad nije bio hrvatski.

Izvor: Media servis

S jedne strane reakcije su burne, dok s druge strane mišljenje je da se Vučićevim izjavama ne treba davati toliko pažnje.

Premijer i predsjednica još nisu reagirali na provokacije srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a HSLS zbog njegovih istupa traži sastanak vladajuće koalicije – žele čuti jasne stavove Vlade i koalicijskog partnera SDSS-a.

Ministar branitelja Tomo Medved: “Mislim da mi u Hrvatskoj previše pozornosti pridajemo Vučiću, mislim da se trebamo baviti svojim pitanjima, pitanjima koja su važna za naš gospodarski rast i prosperitet u Republici Hrvatskoj. Previše pozornosti posvećuje jednom predsjedniku susjedne zemlje.”

Vučićeve izjave za Media Servis komentirao je SDP-ov potpredsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Joško Klisović. “To je jedna loša poruka od strane srbijanskog predsjednika koji nastavlja na čudan i nerazumljiv način širiti mirotvorstvo”, objašnjava Klisović te dodaje da se Vučić s jedne strane smatra ključnom osobom za stabilizaciju odnosa na Balkanu, ali:

“S druge strane prosipa ovakve izjave koje sigurno ne doprinose boljim odnosima među državama. Ja sam inače pozivao naš državni vrh, ne samo ovu Vladu, nego i prethodne Vlade da jasno daju svoja stajališta oko Domovinskog rata, odnosa sa Srbijom, koji su ciljevi vanjske politike prema Srbiji i JI Europi i da se ne hvataju svaki puta u mrežu koju baci Vučić svojim izjavama jer to ne vidi nigdje nego daljnjoj eskalaciji naših donosa”, istaknuo je Klisović.

Predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Miro Kovač napominje da je Vučić dao jasnu poruku – da je politika velike Srbije doživjela propast i da je Srbija izgubila ratove:

“On je jučer vrlo jasno poručio Srbima na Kosovu, a time i srpskoj javnosti i srpskom narodu da je ta politika Velike Srbije doživjela propast i da se Srbija mora okrenuti budućnosti i voditi drukčiju politiku i da želi integraciju u Eurospku uniju. To je bit i sukus govora Aleksandra Vučića, on je osudio Miloševićevu politiku, osudio politiku Velike Srbije, nebeske Srbije i vrlo jasno je rekao da treba tražiti kompromis i s Albancima i s drugim narodima”, zaključio je Kovač.

Bivša premijerka Jadranka Kosor na Twitteru je napisala da bi zbog Vučićevih izjava odmah povukla veleposlanika iz Beograda, dok je bivši SDP-ovac Bojan Glavašević zbog Vučićevog govora kritizirao je predsjednicu jer je Vučića ugostila u Zagrebu.

PISALI SMO:

GLAVAŠEVIĆ PROZVAO PREDSJEDNICU: “Eto vam vaš ‘europski Vučić’, sram vas može biti” – čitajte OVDJE.

JADRANKA KOSOR: Veličanjem Miloševića Vučić je opet ponizio žrtve njegovog režima – čitajte OVDJE.