BURA NAKON IZJAVE: Da nije bilo 10.4.1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske

Cijelu buru u javnosti izazvao je Matko Raos koji je u Splitu tijekom govora, u kojemu je rekao kako je tu u ime potpredsjednika vlade i ministra branitelja, kazao ‘da nije bilo 10.4.1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske’

O izjavi svog izaslanika Matka Raosa povodom obilježavanja 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a, oglasilo se Ministarstvo branitelja:

“Povodom obilježavanja 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a Matko Raos bio je izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja na svečanoj akademiji i odavanju počasti poginulim pripadnicima te postrojbe i to isključivo svojom nazočnošću te polaganjem vijenca i paljenjem svijeće.

Napominjemo kako nikakvo obraćanje njega kao izaslanika nije bilo predviđeno”.

Međutim, ministarstvo se nije ogradilo od Raosove izjave.

Oglasili su se i iz Vlade. Ogradili su se i poručili ksko Raos nije govorio u ime vlade, niti je tamo bio vladin izaslanik.

Izjavu izaslanika Raosa osudio je i SDP, a u priopćenju koje je potpisaoi Ranklo Ostojić, potpredsjednik stranke, se kaže:

“SDP strogo osuđuje današnji skup u Splitu i izjave koje je dao izaslanik ministra branitelja, brigadir Matko Raos, a u kojima navodi kako “ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine”.

Nedopustivo je da se Domovinski rat i stvaranje današnje Hrvatske dovodi na bilo koji način u vezu sa zločinačkom NDH, koja je bila kvislinška tvorevina. Hrvatska, kao i cijela slobodna Europa, nastala je na temeljima i vrijednostima antifašizma, što je definirano našim Ustavom i na to trebamo biti ponosni.

Ne možemo dopustiti niti tolerirati da ljudi koji predstavljaju ministra i Vladu imaju ovakav stav. Pozivamo ministra i Vladu da se ograde od ovog skupa i riječi njihovog izaslanika Raosa”.

Podsjećamo, među govornicima su bili ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a i umirovljeni pukovnik Marko Skejo, predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić, bivši general HOS-a i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin te Matko Raos kao izaslanik potpredsjednika vlade i ministra branitelja Tome Medveda.

Zapjevao je i Thompson.