BUNJAC OŠTRO NA HDS-ZAMP: Tko ima pravo privatizirati hrvatsku kulturu – kome idu te naknade?!

branimir bunjac, sabor

Imamo jednu udrugu građana koja je dobila javne ovlasti i koja u klasičnom sukobu interesa primjenjuje zakon na način da sama sebi određuje pravila i sama sebi određuje tarife naplate autorskih prava, rekao je u Saboru Branimir Bunjac, zastupnik Živog zida, osvrčući se na rad HDS-ZAMP-a.

Potom je i na svom Facebooku objavio:

“To je došlo već sada do takve granice da se ljudi doslovce boje recitirati, zapjevati, još malo pa će se pjevanje pod tušem sankcionirati, da se želi naplatiti kazna vrtićkoj djeci za izvođenje par pjesmica. Da se naplaćuju kazne udrugama umirovljenika, da se naplaćuju kazne udrugama građana, da se naplaćuju kazne za ples.

Ako ne vjerujete evo par primjera. Povodom majčinog dana u područnoj školi Peklenica izvedena je priredba na kojoj su bile 4 recitacije i njima se pokušala naplatiti kazna koja samo zbog javnosti nije naplaćena zbog te priredbe.

U jednom međimurskom selu za vrijeme slavljenja nove godine, u privatnom posjedu pjevale su se pjesme i svirale, vlasnik tog privatnog posjeda dobio je kaznu 6000 kuna. Udruga Međimurska gruda iz Dunjkovca dobila je naknadu od 700 kuna. Centar za tradicijsku kulturu Varaždin zbog istog razloga, plesa narodnih kola dobio je račun na 3073 kune.

Sada se ovdje želim pitati, tko ima prava privatizirati hrvatsku kulturu, tko ima pravo privatizirati pjesme, plesove i tko ima pravo privatizirati jezik? Tko naplaćuje te naknade i kome one idu?”

Potom je Bunjac upozorio na još neke nelogičnosti:

“Strašno je čuti to da su mnogi obrti, ugostiteljski objekti zatvoreni zbog zakona o autorskim pravima. Da je netko imao u svojem prostoru televizor i nakon što je platio HRT pristojbu, nakon što je platio pretplatu za TV kanale, nije platio tu takozvanu autorsku naknadu i došlo je do zatvaranja obrta.

Istovremeno Hrvatskoj radioteleviziji se godišnje uzima oko 25 milijuna kuna za tzv. autorska prava i postavlja se pitanje iz kojeg razloga se onda ta autorska naknada naplaćuje još jednom? Naplaćuje se i televiziju koja emitira i onome koji sluša.”

 

Komentiraj