BUJAS POZIVA: Imate li problem s poreznom presijom, javite se Glasu poduzetnika

Hrvoje Bujas, čelnik Udruge Glas poduzetnika, reagirao je na informacije kako se ovih dana vodi “lov” i porezna presija na ugostitelje na čije adrese stižu rješenja na astronomske iznose zbog dugovanja na ime PDV-a.

Bujas poziva sve one koji imaju problem da se jave Glasu poduzetnika, bez obzira jesu li ili nisu članovi.

Njegovu obkavu s Facebooka donosimo u cijelosti:

“Na kućne adrese ili zasad u spoznaji usmenim putem stižu rješenja prema kojima državi na ime PDV-a duguju iznose u rasponima od 500 tisuća do navodno četiri milijuna kuna, a kako stvari stoje, riječ je tek o početku porezne presije koja bi se trebala provesti sve do krajnjeg juga Jadrana.

Nitko od ugostitelja s kojima su pričali nije želio istupiti javno jer su u strahu od toga kakve bi to posljedice moglo imati na njihovo poslovanje, a za mnoge od njih izgledno je da im prijeti i zatvaranje jer ne znaju odakle smognuti novac kojim bi podmirili dug prema državi.”

Doista me zvalo nekoliko ugostitelja sa pričom da ih ovih dana obilaze porezni inspektori, koji odokativno određuju potencijal prometa i na razliku od onogo sto oni misle da se trebalo ostvariti se ide za plaćanjem PDV-a, kao i sa kaznom.

Nije problem u poreznom nadzoru, dapače, no problem nastaje kad si netko dozvoljava pretpostavljati koliki je promet trebao biti!!!

Naime, čemu onda sluzi fiskalizacija, a ako netko ne fiskalizira, dapače, neka ga se u kazni. No proizvoljno nitko ne može drugom diktirati koliko je “trebao” zaraditi, to jednostavno u tržišnoj ekonomiji, a pogotovo u kompetitivnoj kao što je ugostiteljstvo, ne ide!

No isto tako, pozivam sve one koji imaju navedeni problem da nam se jave, nama u UGP, neovisno da li su naši članovi ili ne.

UGP će uvijek stati na stranu poduzetnika koje se na tako perfidan način od poreznih inspektora ide zakinuti i kazniti, i tražim da zajedno idemo i prema hrvatskoj javnosti i prema poreznoj upravi.

Naime ovo sam pročitao, i smatram da ukoliko svoj posao radiš pošteno, nemaš se čega plašiti, i trebaš izaći u javnost i reći – DOSTA! UGP ce uvijek biti na strani onih kojima se onemogucava i ogranicava rad.

Pozivam još jednom sve one koji su imali takav vid poreznog nadzora da nam se jave, moze i na moj mail – hrvoje@glaspoduzetnika.hr UGP je tu za vas.

Koristim i ovu priliku da vam svima čestitam Dan Državnosti.
#UGP