BUJAS O POREZU NA EKSTRAPROFITE: Ne otimajte nam novac koji smo mogli uložiti u plaće i zapošljavanje

Predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas gostovao je na N1 televiziji i među ostalim svrnuo se na uvođenje poreza na ekstraprofite.

“Rast od barem 20 posto se i očekuje od tvrtke u takvom razdoblju. Smatramo da je kažnjavanje ljudi koji su u krizno doba ostvarili dobit zapravo kažnjavanje onih koji su sposobni. Novi porezi i regulacije nisu nešto što bi trebalo ulaziti u koncept, a naročito kažnjavanje tvrtki koje su u kriznom dobu uspjele ostvariti uspjeh. To se tako ne radi, gospodo”, rekao je.

“Teško je reći da je netko zaradio preko mjere. Ja bih osobno volio da mogu zaraditi preko mjere. Već sam 20 godina poduzetnik i nikako da se taj brod meni okrene pa da i ja imam kuću s četiri kata, vilu s bazenom i slično. Volio bih da svake godine mogu ostvariti 20 posto. Mi jesmo za dijalog u kontekstu energetskog sektora i voljeli bismo da se to može staviti na stol. Mi zapravo, osim medijskog istupa Vlade i izjava premijera i ministra financija, o tom porezu ništa ne znamo. Inače mrzim izraz ekstraprofit jer nešto ili jest profit ili nije”, kazao je za N1.

Navodi da se ovdje radi o otimanju velike količine novca od tvrtki, koji bi se mogao iskoristiti za dizanje plaća i zapošljavanje.

“Svi se mi kunemo da u ovakvim uvjetima treba dizati plaće. Zar je ovo način? Da nam otimate novac koji smo mi mogli uložiti u podizanje plaća i zapošljavanje, kako bi radnici mogli ostati u Hrvatskoj i ne odlaziti u inozemstvo. Pa pustite nas, gospodo, da radimo. Nemojte skretati pozornost s bitnih tema gurajući u prvi plan nabačene teme poput neradne nedjelje i ekstraprofita. Mi smo u UGP-u ljude koji se boje reformi nazvali ‘reformofobima’. Čini nam se da u našoj Vladi, ali i u većini europskih država, njih ima mnogo”, rekao je.

“Pa evo sada se sprema reforma zdravstva”, rekao je voditelj Igor Bobić. “Sjajno, hajdemo sljedeći vic, s ovim ste me baš jako nasmijali”, odgovorio je Bujas.