BUJAS O (NE)RADU NEDJELJOM: UGP je protiv zabrane i sve će opet pasti na Ustavnom sudu

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas za Media servis je komentirao izmjene Zakona o radu i Zakona o trgovini kojima Vlada zabranjuje rad trgovina nedjeljom i blaganima, izuzev dozvoljenih 16 nedjelja u godini, ali i za 50 posto povećava satnicu onima koji rade nedjeljom.

Izvor: Media servis

”Dati šansu naravno svima ne, zabranjivati rad. Načelno jesmo za veće plaćanje rada nedjeljom i praznicima. To na neki način jest tradicije Europske unije, pogledajte skandinavske zemlje pa zemlje kao što je Velika Britanija, rad nedjeljom i praznicima se doista plaća više, je li to 3o ili 50 posto, ali u svakom slučaju da za veće plaće”.

I dok je prvotni plan bio oko rada nedjeljom dozvoliti tzv. priziv savjesti, Vlada je ipak od toga odustala nakon niza konzultacija s poduzetnicima. Bujas na to kaže:

”To je dobro, dakle kao što smo rekli ne nekakvim kolokvijalnim ubacivanjem priziva savjesti koji nemaju smisla i ne mogu se kontrolirati. Znate koji sektori rade nedjeljom i vi možete birati hoćete li ili nećete raditi tako da to su dobre stvari”.

Upitali smo ga i bi li zabrana rada nedjeljom ovaj put prošla na Ustavnom sudu?

“U obliku koji je predložen neće proći na Ustavnom sudu. Opet će pasti pa ne znamo čime se netko hrani kad stalno gura jednu te istu priču. Ponavljam UGP je jasno protiv zabrane rada nedeljom, da za veće plaće, odnosno plaćanje u većem postotku rada nedjeljom i protiv bilo kakvih dodataka tipa priziva savjesti”.