BUJAS O KAZNAMA ZA PODUZETNIKE: One su drakonske i tražimo da se ponište

Državni inspektorat nastavlja češljati cjenike frizera, malih trgovaca, pekara, ugostitelja. Ispisani su deseci kazni u iznosu od gotovo 400 tisuća eura. Dok Vlada najavljuje nastavak kontrole, mali poduzetnici najavljuju žalbe. Udruge potrošača pozivaju na vraćanje cijena na staro.

Izvor: Media servis

“Probudili smo se u 2023., prešli smo iz kuna u eure, ali izgleda da nismo promijenili mindset.” Kaže u razgovoru za Media servis Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika. Zbog dizanja cijene za 3, 5 ili 30 centi pojedini su poduzetnici kažnjeni i s više od tri tisuće eura.

“A vjerujte mi, nisu oni digli 3, 5, 10 ili 30 i 60 centi svoju uslugu ili produkt tek tako, jedno su se jutro probudili.. Mi praktički zadnjih godinu dana živimo u nestabilnom okruženju. Sve raste, sve je naraslo, komunalne usluge, energetske usluge, nabava, dakle ne postoji segment koji nije otišao od 10, 15, pa čak i do 300 posto. Mnogi su doista bili prisiljeni sad pri ovom prijelazu na koncu konca i nešto dignuti cijene. Ovakve kazne su drakonske i tražimo da se ponište.”

Pravni tim Udruge tvrdi – kazne su nezakonite. Zakon o zaštiti potrošača temeljem kojeg su izdani prekršajni nalozi poduzetnicima ne predviđa kažnjavanje u slučaju podizanja cijena roba i usluga.

“Za sada se moramo žaliti, stopirati, zaustaviti ovu hajku. Ovo jednostavno nema smisla. Ako netko želi ići uništavati poduzetništvo, vjerujte mi, UGP će reći dosta i to smo i napravili.”

Je li netko platio kaznu, prosječnom potrošaču nije bitno. Njega zanima je li se cijena vratila na staro, a podaci Državnog inspektorata kažu da je to slučaj kod 72 posto onih kod kojih su utvrđena povećanja.

Predsjednica Udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević za Media servis kaže da neće biti podizanja kolektivne tužbe protiv onih koji su neopravdano dizali cijene jer udruge za to nemaju kapaciteta.

“To bi trebao podnijeti Državni inspektorat. Državni inspektorat što radi, radi te kazne. Potrošači od kazne nemaju ništa. Kazna je prihod državnog proračuna, znači ako se cijena ne vrati na onu prethodnu razinu, potrošači od toga nemaju ništa.”

Smatra da bi bilo dobro da se objave crna i bijela lista kako bi potrošači znali gdje kupovati.

“Potrošači se mogu uzdati samo u sebe same, pratiti gdje su kakve cijene i, rekla sam, neka svatko sebi sam napravi crnu i bijelu listu, zna dobro tamo gdje je prije kupovao je li poskupilo nešto, pa neka to ne kupuje, nego ide tamo gdje je jeftinije. Tako se potrošači mogu jedino efikasno zaštititi.”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i dalje apelira na smirivanje cijena. “Pozivam još jednom sve da ne rade štetu građanima, svojim potrošačima tako da neopravdano dižu cijene.”

Razgovori o cijenama nastavljaju se i sutra, kada bi se u Ministarstvu gospodarstva trebao održati sastanak s predstavnicima velikih trgovačkih lanaca koji su pristali dostaviti cjenike.