BUBAŠ O RUSKOM CJEPIVU: Sputnjik V ima jako dobre ocjene

Cijepljenje se nastavilo, a prve doze AstraZenecinog cjepiva primili su Šibenčani. O epidemiološkoj situaciji i cjepivima pričali smo s Marijom Bubaš.

Izvor: Media servis

Svakog dana sve je manje novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Teško je predvidjeti kada će kraj epidemije, no je li iza nas vrhunac drugog vala, pitali smo pomoćnicu ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Mariju Bubaš…

“Teško je to komentirati. Svatko bi to volio znati. Ja se nadam da će se, uz provedbu cijepljenja, ne samo kod nas, nego i u zemljama našeg okruženja, zaustaviti širenje novih sojeva pa da ćemo se, nadam se, na jesen vratiti normalnim uvjetima života ili im se jako, jako približiti.”

Trenutno se građani u Hrvatskoj protiv Covida cijepe s tri cjepiva, Pfizer/BioNTechom i Modernom od ranije te od danas AstraZenecom. Riječ je o cjepivu zbog kojeg su se pobunili umirovljenici, a prvi su ga primili stanovnici Šibensko-kninske županije.

“Svim laicima koji dvoje oko učinkovitosti pojedinih vrsta cjepiva – sva cjepiva prisutna u Hrvatskoj su registrirana i to po najvišim standardima EMA-e. Zbog toga ne sumnjamo u njihovu sigurnost i kvalitetu. Ta cjepiva u gotovo 100%-tnom iznosu sprečavaju zarazu, a u slučaju zaražavanja štite cijepljenu osobu, naročito one iz ugroženih skupina, od teških kliničkih oblika bolesti Covida-19 te smrtnih ishoda.”

Teško je odrediti koliko ćemo građana procijepiti do ljeta, rekla je Bubaš i objasnila da sve ovisi o organiziranosti, broju dostupnog cjepiva, isporuci, ali i odazivu građana.

“Prosječno tjedno imamo 13 tisuća cijepljenih osoba i uz takvu dinamiku u prva dva kvartala mogli bi procijepiti oko 300 tisuća osoba. No, očekujemo i veći broj jer očekujemo i veću ponudu, odnosno dostupnost količina cjepiva.”

Još jedno cjepivo koje je diglo veliku prašinu u Hrvatskoj je ono rusko. Naime, Sputnjik V odobren je u našem susjedstvu – Srbiji, Mađarskoj pa i Bosni i Hercegovini, no Europska unija još nije zatražila njegovo odobrenje. Kako javlja Veleposlanstvo Ruske Federacije do sada nisu dobili nikakav službeni zahtjev od hrvatske strane u vezi s nabavom ruskog cjepiva.

“Veleposlanstvo je spremno uložiti sve napore za intenziviranje bilateralnog dijaloga te za maksimalno brzo rješenje pitanja isporuke cjepiva ruske proizvodnje ako budemo imali inicijativu od hrvatskih vlasti”, poručili su.

“U Lancetu je neki dan objavljena studija koja pokazuje da su rezultati treće faze ispitivanje ruskog cjepiva na 20 tisuća ispitanika vrlo dobri. To je svakako vjetar u leđa ruskom cjepivu. Za pretpostaviti je da će Rusija vrlo brzo predati registracijske dokumente EMA-i na odobrenje. Ako to bude tako i kada jednom budu registrirani onda nema razloga ne razmišljati i o tom cjepivu u budućnosti. To cjepivo ima jako dobre ocjene i ako bude registrirano, zašto ne.”

A uskoro bi u Hrvatsku moglo stići još jedno cjepivo, ono kinesko. Zemljama središnje i istočne Europe cjepivo je na videokonferenciji, na kojoj je sudjelovao premijer Andrej Plenković, ponudio kineski predsjednik Xi Jinping.

Komentiraj