BRUNA ESIH: Nisam tražila političke mentore, a s Karamarkom sam popila jednu kavu

Podijelite članak
Bruna Esih (Foto: Facebook)
Bruna Esih (Foto: Facebook)

Nakon što je izazvala i uznemirila premijera Andreja Plenkovića na Aktualnom satu u Saboru, nakon čega je došlo do verbalnog sukoba, Bruna Esih, čelnica stranke Neovisni za Hrvatsku opet je u medijima.

Esih je gostovala u Dnevniku Nove TV komentirajući politička zbivanja u Hrvatskoj i najavljeni prosvjed u Vukovaru koji organizira gradonačelnik, HDZ-ov Ivan Penava.

“Dozvolite da si, kao i stranka, damo još malo vremena, jer naravno da mi svaki građanski prosvjed koji je usmjeren prema nezadovoljstvu rada institucija smatramo legitimnim”, rekla je Esih odgovarajući na pitanje hoće li ići na prosvjed u Vukovar. A o tome kalkulira li još za Novu TV je rekla: “Ne, nije riječ o kalkulaciji. Mi još uvijek razmišljamo zato što postoje određene nejasnoće po ovom pitanju. Vjerojatno ćete se složiti sa mnom da organizator, koji je najavio prosvjed zbog nezadovoljstva institucijama, zbog njihove sporosti, čak i zataškavanja – ne znam je li to bilo pod pritiskom ili ne, ali nakon nekoliko dana izjavljuje da će zapravo na tom prosvjedu prosvjedovati i protiv samoga sebe, i s druge strane da i dalje podržava Vladu gospodina Plenkovića, isto kao i rad njegovih ministara, a to znači ujedno i rad ministra Božnjakovića i ministra Božinovića.

Dakle, ministara pravosuđa i policije, koje moramo smatrati osnovnim krivcima ako se zaista ovi zločini i ne sitražuju i ne procesuiraju na vrijeme. Naravno, nismo skloni ishitrenim odlukama i ishitrenim pozivima ljudi, poput Mosta i primjerice Nikole Grmoje, koji je rekao da poziva ljude na prosvjed, ali u istoj je rečenici rekao da oni sami tamo neće biti.”

Odbila je optužbe da stranka kojoj je na čelu želi taj prosvjed iskoristiti za rušenje aktualne vlasti, rekavši kako je to “apsolutno netočno. Znam da predsjednik Vlade zadnjih dana prilično često spominje u tom kontekstu naša imena, međutim ja mislim da on jednako dobro zna, baš kao i mi, da mi s time nemamo nikakve veze, jer na kraju krajeva, on u svojim rukama ima sve moguće i mehanizme i alate da svoju znatiželju, da ne kažem paranoju, umiri na način da aktivira te mehanizme i alate pa sazna što iza toga stoji. Vjerujem da je on to i učinio.”

Upitana je i sumnja li na koga, zna li tko stoji iza toga? “Ne sumnjam ni na koga, ali sumnjam da iza spominjanja naših imena gospodina premijera stoji u pozadini nešto sasvim drugo”, rekla je Esih za Novu TV. “Jesam li u pravu, pokazat će vrijeme, a to za sada neka ostane ipak samo poruka gospodinu Plenkoviću. A možda i ministru policije Božinoviću.”

Je li u pozadini vaše stranke Tomislav Karamarko? Je li on vaš politički mentor? “Nisam nikad tražila političke mentore, nisam nikad imala političke mentore, a koliko znam, niti moji kolege u stranci. Dakle, sve što radimo, radimo isključivo sami. Ja sam s čovjekom, iskreno, popila jednu kavu u životu. Gospodin Hasanbegović i on imaju odnos daleko ranije no što je gospodin Hasanbegović uopće ušao u politiku. Za gospodina Karamarka uopće ne znam da je sklon ponovnom povratku u politiku pa tako ne mogu govoriti ni o bilo kakvoj budućoj suradnji s njim.”

Što radi vaša stranka, koji je vaš politički program? Stalno se spominje nekakva ideologija, za to vas optužuju. “Da, često nas optužuju za ideologiju, međutim moji prvi razgovori s gospodinom Plenkovićem su bili na tragu toga da se ideologija, odnosno ne ideologija, jer ona jest temelj našeg i političkog razmišljanja i opredjeljenja, nego da se rasprave o, primjerice, kako to volimo nazivati – partizanima i ustašama, premjeste u jednu instituciju, gdje bi se time bavili stručnjaci, a ne više političari. Dakle, nama uopće nije stalo da budu samo takve teme.”

Jučer vam je u stranku upala revizija? “Ja je ne povezujem s ovime, iako su praktički i danas saborski hodnici brujali o tome. Smatram je normalnim pristupom, kao što je i inače pri ulasku u svaku drugu instituciju.” Jesu li što pronašli? “Kod nas je sve čisto, i što se tiče samih financija, i što se tiče našeg drugoga rada, i mislim da će mišljenje revizije biti apsolutno povoljno”, rekla je Esih za Novu TV.

PISALI SMO:

ESIH PITALA PLENKOVIĆA: Koliko dugo nas mislite držati taocima vaše romance s Pupovcem? – čitajte OVDJE.

Komentiraj