BRIGA ZA ŽIVOTINJE: Zagreb donosi Program kontrole napuštenih pasa

Grad Zagreb po prvi puta donosi Program kontrole populacije napuštenih pasa.

Riječ je o dokumentu koji bi trebao regulirati probleme životinja koje su vlasnici svjesno napustili.

Takvih se pasa na godinu u gradskom skloništu za nezbrinute životinje zbrine oko 1000, a još ih tristotinjak utočište nađe u skloništima brojnih udruge za zaštitu životinja.

To će se postići edukacijama građana o odgovornom skrbništvu za pse te kontrolom mikročipiranja koje se kod nas provodi već 12 godina.

– Ovaj program želi uvesti reda da se jednostavno uz izbor kućnog ljubimca uzme i odgovornost za tog kućnog ljubimca kako ne bi stradao on, ali kako ne bi patile i druge životinje, kako ne bi patili drugi građani, naglašava Luka Oman, predsjednik udruge “Prijatelji životinja”.

Isti zakon određuje da jedinice lokalne samouprave mogu propisati i trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja, jer u samo par godina broj pasa na ulicama mogao bi se udeseterostručiti.

– Ako si preuzeo obavezu moraš se brinuti za njega. Dobio si dijete i moraš se brinuti za njega, govori Ljubo.

Zagreb je jedan od rijetkih gradova koji nema problema sa psima lutalicama, a imaju i jako dobru statistiku i točno znaju odakle koji pas dolazi.

– Oni nam dolaze s istoka, tako da najviše poziva dobivamo iz Sesveta i njihovih prigradskih naselja, onda je sljedeća Dubrava, a cijeli onaj zapadni dio uopće ni malo ne sudjeluje što se toga tiče, rekla je Tatjana Zajec, voditeljica Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu.

Sve je veći problem i crno tržište čistokrvnih pasa. Tako se u Europskoj uniji svake godine traži gotovo 8 milijuna ukradenih pasa, namijenjenih preprodaji.