BRANKO BAČIĆ: Braniteljske i povlaštene mirovine neće se dirati, ostalo na stolu

“Od svih nas se očekuje da smo mi državni dužnosnici prvi koji bi svojim primjerom trebali biti zahvaćeni mjerama”, rekao je HDZ-ov Branko Bačić na N1 Televiziji govoreći o potencijalnom rezanju plaća u javnim i državnim službama.

“Postoje rashodi poput mirovina koje ne mogu biti smanjivanje i na to treba paziti, sve drugo može biti na stolu, no taj pristup eventualnom smanjivanju mora biti usuglašen s predstavnicima sindikata”, rekao je Bačić za N1 i dodao kako moramo uvažiti činjenicu da ni drugi građani nisu krivi, a svejedno je došlo do smanjivanja njihovih plaća.

“Ništa više ili manje nije kriv, primjerice, recepcionar u nekom hotelu ili radnik u realnom sektoru od nas koji smo u sustavu javne ili državne uprave. Držim da posebno treba voditi računa o svim zaposlenicima koji su na prvoj crti obrane od koronavirusa, primjerice liječnicima, vatrogascima, policajcima. Oni bi apsolutno trebali biti izuzeti od rezanja plaća”, rekao je Bačić i napomenuo kako grešku kojom su nekim zdravstvenim radnicima isplaćene manje plaće treba otkloniti.

Što se povećanja koeficijenata učiteljima tiče, Bačić kaže, da treba sjesti za stol i da nitko, u trenutku kada su utvrđeni koeficijenti, nije znao da će se dogoditi ovakva kriza. O svemu treba razgovarati, a moramo do kraja biti solidarni i uvažavati činjenicu da se ne možemo zadužiti iznad naših granica.

Potencijalni štrajk učitelja je, smatra Bačić, hipotetsko je pitanje o kojem ne bi razgovarao dok se ne riješi pitanje plaća i troškova koji se zaposlenicima isplaćuju mimo plaće.

Bačić kaže da još ne postoji plan koliko bi se plaće smanjivale državnim dužnosnicima, no sjest će sa socijalnim partnerima kako bi vidjeli kako izaći iz ove situacije. Braniteljske i povlaštene mirovne, tvrdi, nisu upitne i neće se rezati.

Komentiraj