BRANIO BEROŠA: Cijepili ste se, to je jedino što ste vi iz oporbe napravili – kaže Plenković

Nastavlja se buran dan u Hrvatskom saboru na raspravi o iskazivanju nepovjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu.

Izvor: Media servis

Zahtjev je potpisao 41 oporbeni zastupnik, predvođeni SDP-om, a za pokretanje postupka naveli su brojne razloge.

Vlada ih je sve odbila, a premijer Andrej Plenković, braneći svog ministra, osvrnuo se na sve što je Vlada u posljednjih godinu dana napravila kako bi svladala koronakrizu.

Kritizirao je pokretače opoziva rekavši da su osporavali rad stožera i ozbiljnost Covida dok je Vlada brinula za funkcioniranje države i zdravlje građana.

“Zaista smo u godinu i tri mjeseca suočeni s najvećom globalnom krizom u 100 godina. U tom procesu u Hrvatskoj imali smo dvije grupe aktera, parlamentnarnu većinu i Vladu, koja se borila protiv COVID-a i za radna mjesta i za turističku sezonu. Druga grupa aktera, potpisnici inicijative, mjesecima se bavi ustavnim i pravnim osnovama rada Stožera. Prvo ste sporili pravni osnov, onda su neki govorili da je COVID karijes ili gripa, onda su krenule inicijative slika iz bolnica, ima li dovoljno zaštitne opreme. Kasnije naravno, inicijative o radu stožera.

Ta ogromna razlika se vidi i danas, to je narod i vidio i na lokalnim izborima zato smo mi dobili podršku u 75 županija i ostvarili bolji rezultat od prije četiri godine. Očuvali smo 700.000 radnih mjesta. Vaš najveći prorok Hajdaš Dončić zazivao je socijalnu frakturu. Smij se Dončiću, smij se. Za razliku od vas koji za cijepljenje hrvatskih građana niste učinili ništa, osim što ste se cijepili pa to smatram doprinosom, mi smo broj procijepljenih doveli do 1,2 milijuna, danas tijekom dana bit će i 1,3 milijuna ljudi, broj onih cijepljenih s dvije doze preko pola milijuna. To je zato što smo osigurali druga cjepiva kad je nastupila globalna kriza s AstraZenecom, a vi niste učinili ništa”, naglasio je premijer.

Jasno je poručio:

“Ministar Beroš bit će ministar u vladi zajedno s cijelom ekipom i dalje se bori.”

Vidno uzrujan obranu je iznio i sam ministar Beroš.

“Nakon slušanja ovih riječi od onih koji su pokrenuli inicijativu za moj opoziv mogu samo pitati – gdje je istina, gdje se skrila, živimo li u istoj državi? Konstruktivne kritike su dobrodošle, međutim kritike osnovane na neistinama, konstrukcijama su za najveću osudu.”