BRANIMIR GLAVAŠ OSUĐEN: Nepravomoćnom presudom 7 godina zatvora

U ponovljenom suđenju Branimir Glavaš i suoptuženici proglašeni su krivima za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima garaža i selotejp.

Za ubojstvo civila, 6 muškaraca i jedne žene, ubijanje i nečovječno postupanje prema srpskim civilima Branimir Glavaš dobio je sedam godina zatvora, Gordana Getoš Magdić četiri, Zdravko Dragić i Dino Kontić po tri godine.

Glavaš i njegovi suoptuženici ponovili su sredinom siječnja ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima za koje je optužnica izmijenjena zbog smrti dvojice optuženika – Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Kako javlja Dnevnik.hr uz Glavaša, krivnju za ratni zločin odbacili su Dino Kontić, Zdravko Dražić i Gordana Getoš Magdić kojoj je sud odbacio prijedlog za izdvajanje njezinog iskaza iz osječke policije kao nezakonitog dokaza.

Prvi sudski proces

Ovo je drugi put da se vodi sudski proces protiv Glavaša i njegovih suokrivnjenika. Prvu presudu, kojom je Glavaš bio proglašen krivim, srušio je 2015. Ustavni sud. U presudi je utvrđeno da je primjenjena Ženevska konvencija o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba, a budući da je Hrvatska međunarodno priznata u listopadu 1991., trebala je biti primijenjena Ženevska konvencija koja se odnosi na ratove među državama.

Svih šestero optuženika s početka procesa u svibnju 2009. Županijski sud u Zagreb proglasio je krivima. Glavaš je dobio deset godina zatvora, no kasnije mu je Vrhovni sud RH tu kaznu ublažio na osam godina. Ublažene su kazne i suoptuženicima.

Glavaš je svoju osudu većinom odslužio u BiH koja je preuzela izvršenja kazne od Hrvatske. Ponovljeni postupak započeo je 2017. Na presudu u petak i okrivljenici i tužiteljstvo imaju pravo uložiti žalbe o kojima će odlučivati Visoki kazneni sud.

Ponovljeno suđenje

U ponovljenom suđenju moralo se razjasniti i je li jedna od žrtava – Nikola Vasić – bio civil. Glavaš je od početka tvrdio da Vasić nije bio civilna žrtva rata, pozivajući se na postupak koji je 1992. protiv Vasića pokrenulo Vojno tužiteljstvo u Osijeku zbog kaznenog djela pripremanja oružane pobune.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je u listopadu 2021. kaznenu prijavu koju je Glavaš podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka Krunoslava Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića u Osijeku u kolovozu 1991. godine.

Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva s obzirom da je u dobi od 16 godina u kolovozu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

Na ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Zanimljivo da se uoči izricanja nepravomoćne presude u ponovljenom suđenju Branimir Glavaš se oglasio na svom profilu na društvenoj mreži Facebook.

Objavio je izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika kojom bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak potvrđuje da je Vladimir Šeks navodno napisao podlogu za kaznenu prijavu protiv Glavaša.

“Sova nakon 60-godina napokon očerupana!

Šeks, Jarnjaku: Pusti me na miru radim nešto!

Jarnjak, Šeksu: Što radiš?

Šeks, Jarnjaku: Pišem podlogu za kaznenu prijavu protiv Glavaša, po nalogu Sanadera!…

Jarnjak, Šeksu: Kako te nije sram, to radiš prijatelju koji ti je između ostalog, sahranio sina?”, napisao je Glavaš uz priložene dokumente.