BRANIMIR BUNJAC: Unutarstranački sukob u HDZ-u dugo je planiran – evo zašto

Izvor: Živi zid
Izvor: Živi zid

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac uoči sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost rekao je da očekuje da se ista održi prema planu.

Piše: Kristina Bubnjević (Media servis)

“HDZ ako smatra da je ova situacija čista i da je sve normalno, vjerujem da će se njihovi članovi Odbora odazvati tim prije jer je član odbora gospodin Milijan Brkić pa nas može iz prve ruke izvijestiti o okolnostima koje su dovele do ove afere”, kaže Bunjac.

Ističe da je afera SMS zapravo unutarstranački sukob premijera Andreja Plenkovića i Milijana Brkića koji je dugo planiran, a kako kaže, kulminirao je dolaskom Roberta Kopala na mjesto premijerova savjetnika za sigurnost.

“Očito da premijer Plenković stvara paralelni obavještajni sustav, sigurnosni sustav i očito ne vjeruje SOA-i jer on pokaj sebe ima živu i zdravu SOA-u čije informacije smije koristiti. Prema tome, teoretski nije mu potreban gospodin Kopal, ali on očito sumnja da u SOA-i postoje neki Brkićevi i Karamarkovi ljudi, a možda čak ne vjeruje ni samoj predsjednici države pa je pozvao gospodina Kopala da provede ovu mjeru eliminacije gospodina Brkića.”

Bunjac kaže kako to “nije borba za moral… Onda bi gospodin Plenković prije svega maknuo gospodina Kalmetu iz svoga kruga. Međutim, gospodin Kalmeta protiv kojeg se vodi cijeli niz suđenja za vrlo teška kaznena djela ne samo da nije maknut nego je unaprijeđen na mjesto pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a. To nam jasno pokazuje da gospodin Plenković ima dvostruke kriterije.”

Odbor treba tražiti odgovore od MUP-a i DORH-a, napominje Bunjac i dodaje da institucije ne služe svojoj pravoj namjeni.

“One su samo formalno konstituirane, dok se odluke, koliko vidimo, donose mimo njih. Donose se u restoranima, kao u slučaju BORG, na tajnim mail-ovima, na tajnim sms-ovima. Ustvari, imamo jedan oblik paradržave, duboke nezakonitosti i mogli bismo reći kriminalnog okvira.”

Bunjac je komentirao činjenicu da ministar financija Zdravko Marić nije demantirao da se sastajao s Ivicom Todorićem u svibnju prošle godine.

“Podsjećam,još prošle godine je govorio da nema nikakve veze sa skupinom BORG, da se nije s nikime sastajao, zatim je obmanjivao javnost da je Agrokor vrlo dobra i solventna tvrtka koja nema nikakvih problema. Samim time je počinio moguće kazneno djelo jer je obmanuo brojne investitore na burzama koji su naivno kupovali te dionice Agrokora da bi nakon par dana i par tjedana te dionice postale bezvrijedne.”

Komentiraj