BRAK ILI KULA OD KARATA: Svaki treći završava razvodom – od 25 učenika u jednom razredu 19 su djeca razvedenih

U Hrvatskoj i dalje pada broj sklopljenih brakova i to nešto brže od broja razvoda. A svaki treći brak završava razvodom, a Split je hrvatski grad koji prednjači po broju rastava.

Tako je lani sklopljen 19.921 brak, a rastalo se 6125 parova, što je inače najmanji broj od 2015. godine. Zanimljivo je da je grad koji prednjači po rastavama brakova Split, a prosjekom nadmašuje čak i Zagreb.

Kad su u pitanju razvodi – Dalmatinci vode. Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku najviše razvoda bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, čak 587. Od toga, 318 ih je palo u Splitu.

U dalmatinskoj metropoli tako s rastavom završi 40 posto brakova, a u Zagrebu njih 28 posto.

Ako ste pomislili da se brakovi raspadaju u prvim godinama, varate se. Rastavljeni su u prosjeku bili u braku gotovo 15 godina.

Sve više zahtjeva za rastavom stiže i na Crkveni sud. “Mi tu tužbu razmotrimo, vidimo ima li ili nema temelja za ono što stranke traže. Ukoliko ima temlja, poziva ih se na saslužanje, zatim i njihove svjedoke”, rekao je Ante Rako, sudac splitskog Crkvenog suda za Vijesti.hr.

U prilog tome govori i podatak da u razredu jedne splitske škole sjedi 25 učenika, od čega su 19 djeca razvedenih roditelja.

A i u brak stupamo sve stariji. Nevjeste u prosjeku imaju 28 godina, a muškarci najčešće ulaze u brak 31.