BRAČKI PUPOLJCI: Djeci s teškoćama mogli su omogućiti besplatni prijevoz odmah, da su htjeli

Udruga Brački pupoljci reagirala je na napise u medijima o, kako kažu, upitnom reagiranju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o jučerašnjoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na kojem nije izglasano stavljanje u proceduru izmjena članka 47. Zakona prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojim bi se osigurao besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka.

U njemu je navedeno niz netočnosti i zamjena teza te smo na njih, kao udruga o čijoj inicijativi je bilo riječ, dužni reagirati, priopćili su danas iz udruge Brački pupoljci.

Priopćenje Udruge prenosimo u cijelosti:

“Naime, za besplatan trajektni prijevoz za odlazak na neophodne terapije na kopnu borimo se već 10 godina i na ovu temu od početka tražimo da se hitnom procedurom to uvrsti i omogući kroz izmjenu jednog, jedinog članka u Zakonu. Dakle, ne za mjesec, dva ili tri, već se to može napraviti odmah ako postoji volja. Nadalje, nemamo ništa protiv cjelovite izmjene Zakona koje najavljuje ministarstvo, kad i ako se ona uopće dogodi, ali dotad će roditelji i djeca s teškoćama u razvoju s otoka i dalje biti pod ogromnim financijskim bremenom.

Stoga nam nikako nije jasno zašto vladajući uporno odbijaju donijeti izmjenu tog članka sada i tako im olakšati život. Uostalom, kasnije ga samo mogu uvrstiti u novi Zakon. Ta je činjenica svjesno izostavljena iz reagiranja ministarstva. Kako smo nebrojeno puta naglašavali, svaki novi dan, svako novo odgađanje stavljanja našeg zahtjeva u hitnu proceduru dodatno je opterećenje za sve otočke obitelji s djecom s teškoćama u razvoju. Uz ostale izazove života na otoku, među roditeljima ima veliki broj onih koji jedva financiraju i osnovne obaveze. Kada se uzme u obzir da na cijenu trajektne karte za odlazak na neophodne terapije na kopno otpada u prosjeku i preko 3.000 kuna mjesečno, onda je jasno naše inzistiranje za uvrštavanje prijedloga izmjena članka 47. u hitnu proceduru i prije ljetne saborske stanke.

Ovo se također ne spominje u reagiranju ministarstva. Nastavno na to, priču o donošenju cjelovitog i novog zakona, koje će se te izmjene eventualno uvrstiti, slušamo već godinama pa je teško povjerovati da će se one početi i događati u listopadu, kako navode u reagiranju. Pri tom, moramo naglasiti kako taj „novi“ zakon još nije ni u fazi savjetovanja sa širom javnosti koju obavezno mora proći te zbog različitih zakonskih rokova, ne može nikako biti usvojen iza ljeta kako sad, po novome, obećavaju. Također, od donošenja tog novog zakona do njegove implementacije proći će još sigurno tri do šest mjeseci te tako, praktički, dolazimo do toga da djeca s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka još sigurno godinu dana neće imati pravo na besplatan trajekt. Ponavljamo, ovo je isključivo u slučaju da se nešto počne događati ove godine u što, poučeni dosadašnjim iskustvom, sumnjamo.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kao i čitava Vlada Republike Hrvatske veoma dobro znaju da su još u studenom 2018. Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju ”Brački pupoljci” i Crveni križ Brač predstavili javnosti svoju inicijativu za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojom se traži da se djeci s teškoćama u razvoju zakonom osigura pravo na besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopno. Nastavak je ovo desetogodišnje borbe, a inicijativu su 16. studenog 2018. u Nerežišćima na Braču potpisali gradonačelnica i načelnici svih jedinica lokalne samouprave s otoka, bez obzira na stranačku pripadnost.

Ovime su potvrdili kako se radi o nadstranačkoj inicijativi i alarmantnoj situaciji koju pod hitno treba riješiti. Također smo dobili i potporu s Hvara, Visa i Šolte. Samo unutar posljednjih godinu dana dobili smo niz obećanja da će se na tome početi raditi, a kulminacija je bio sastanak s ministrom Butkovićem u Supetru od travnja ove godine na kojem je obećao izmjenu članka zakona po hitnoj proceduri prije ljetne saborske stranke. Nažalost, jučer i danas imamo nove izjave iz ministarstva koje ponovno prolongiraju čitavu priču, a od obećanja iz Supetra nema više ni traga. Jednako tako dobro znaju da smo po zahtjevu ministra Butkovića, popisali i poslali u Ministarstvo pomorstva, prometa i veza kategorije prema kojima bi se trebali krojiti popusti za koje dijete, do danas se ništa nije promijenilo. Dakle, odradili smo i dio njihovog posla kako bi ubrzali proceduru. Slijedom toga, posebno sramnim ocjenjujemo današnji istup članova Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku iz vladajuće koalicije, poglavito Ivana Čelića i Ljubice Lukačić iza HDZ-a, koji su jučer glasovali protiv naše inicijative te sada koriste potrebe djece s teškoćama u razvoju za jeftine dnevnopolitičke svrhe i međustranačke obračune.

Njima poručujemo da se prestanu kriti iza stranačkih boja i loših opravdanja zbog svoje odluke da ne podrže stavljanje u hitnu proceduru prije ljeta izmjene Zakona kojim bi se omogućio besplatan trajektni prijevoz. Očekujemo da bi, oko ovakvih odluka svi zastupnici u Saboru, kao i čitavo društvo, trebali biti jedinstveni”, stoji u priopćenju.