BOŽO PETROV: Plenković je danas najopasnija osoba za građane Hrvatske

Postoje li u Hrvatskoj paramilitarne organizacije kako tvrdi premijer? Treba li zbog te sumnje sazvati Vijeće za Nacionalnu sigurnost kako traži oporba?

Izvor: Media servis

Odgovora nema, predsjednik Republike poziva vladajuće da paze što govore, a dužne Andreju Plenkoviću nisu ostale liti ljevica niti desnica.”Prosvjed na koji dolaze pripadnici očito paramilitarnih skupina koji su spremni koristiti nasilje.”

Na ovu izjavu premijera Andreja Plenkovića, u kojoj je prozvao MOST i Domovinski pokret koji su podržali subotnji prosvjed protiv vlasti i HDZ-a, nižu se reakcije i nekoliko dana poslije. Šef MOST-a Božo Petrov poručuje šefu Vlade da će definitivno ostati upamćen kao najopasniji čovjek za Hrvatsku zadnjih desetljeća.

“Nitko mu tu titulu neće oduzeti. Ja mislim da je Andrej Plenković u strahu da mu netko otme prvu poziciju najopasnije osobe za građane Republike Hrvatske. Jedina odgovorna osoba za bilo kakve nasilje danas koje se pojavilo je osoba koja vodi ovu zemlju, a to je Andrej Plenković.”

Nemojte Plenkoviću prišivati plinske boce i šatore iz 2015. godine, ironično je poručila SDP-ova zastupnica Mirela Ahmetović.

“To nisu paramilitarne skupine i on nema ništa s time. No way. On je tamo bio gost. I ministar Tomo Medved i Kolinda Grabar Kitarović i Ante Deur koji je kasnije postao savjetnik predsjednice.”

U razvijenoj demokraciji ovakva izjava premijera države bile bi bomba, dok je u Hrvatskoj samo dimna bomba, upozorava Sandra Benčić iz Platforme Možemo!.

“Da smo u toj bilo kojoj drugoj državi uključile bi se sve institucije, sazvalo bi se Vijeće za nacionalnu sigurnost, podignuo bi se stupanj pripravnosti svih organa reda, a mi bismo sada ovdje sjedili i raspravljali o nastalom stanju državne ugroze i mjerama koje ćemo kao zemlja provesti kako bismo te radikalne skupine priveli organima reda.”

Predsjednik Republike Zoran Milanović smatra da takve skupine ne postoje, no kaže da razumije Plenkovića. Osvrnuo se i na poziv oporbe da se sazove Vijeće za nacionalnu sigurnost:

“Moramo biti oprezni u svakom smislu. Uvijek ima ljudi koji su spremni na sve. Pitanje je samo u kojem trenutku kvantiteta prelazi u kvalitetu. On (Plenković) će me dobro razumjeti o čemu govorim, to je stara Marksistička maksima gdje naprosto nešto postaje organiziranjo htjenje, organizacija. To u Hrvatskoj nemamo. Ali ako je zaista to što on govori tako pa hajmo sjesti i razgovarati. Ja to ne znam, a nije lijepo da ne znam.”

A nije lijepa niti činjenica da vladajući ne žele otkriti čak niti okviran broj tih skupina koje djeluju u našoj zemlji, a za koje tvrde da imaju i međunarodnu dimenziju.